CRNA GORA IZRUČUJE DO KVONA AMERICI: Viši sud doneo odluku, čeka se žalba "kralja kriptovaluta"
Foto: Shutterstock, YouTube/Terra

CRNA GORA IZRUČUJE DO KVONA AMERICI: Viši sud doneo odluku, čeka se žalba "kralja kriptovaluta"

Crna Gora -

Južnokrejski državljanin Do Kvon treba da bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koje ga terete za kriminalno udruživane i druga krivičnih dela.

To je odlučio Viši sud u Podgorici.

Viši sud je odbio zahtev Južne Koreje za izručenje Do Kvona, potvrdila je "Vijestima" Marija Raković, samostalna savetnica za odnose sa javnošću tog suda.

Navela je da će Apelacioni sud Crne Gore po službenoj dužnosti doneti odluku u vezi rešenja Višeg suda da odbije zahtev Južne Koreje.

Naglasila je da odluka o izručenju SAD-u nije još pravosnažna, jer branioci Do Kvona imaju pravo žalbe.

Apelacioni sud je ranije saopštio da je za konačnu odluku o izručenju "kralja kriptovaluta" Do Kvona nadležan sud a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje, zemlja čiji je državljanin, Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rešenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih dela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Kurir.rs/Vijesti

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:40

Srbija dobija Zakon o digitalnoj imovini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track