SLUČAJ UBISTVA VOJIČIĆA I PREBIJANJA BRKOVIĆA: I tužioci na Skaju traže biznismena! ZVICER HTEO DA GA UCENJUJE
Foto: Profimedia/AFP/Savo Prelević, Privatna Arhiva, Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

SLUČAJ UBISTVA VOJIČIĆA I PREBIJANJA BRKOVIĆA: I tužioci na Skaju traže biznismena! ZVICER HTEO DA GA UCENJUJE

Crna Gora -

Podgoričko Više državno tužilaštvo tražiće od kolega transkripte u vezi sa slučajem ubistva Srđana Vojičića i prebijanjem književnika Jevrema Brkovića.

To je odgovoreno iz tužilaštva kojim rukovodi Lepa Medenica, apostrofirajući da ne znaju da li Specijalno državno tužilaštvo poseduje te transkripte.

Tvrde da je taj predmet i dalje otvoren i da još tragaju za direktnim počiniocima ubistva.

Vijesti su u dva nastavka objavile transkripte komunikacija vođa kavačkog klana i sa njima povezanih policajaca u kojima tvrde da znaju ko je sve učestvovao u napadu na književnika, kada je fizički likvidiran njegov telohranitelj.

Taj dijalog na Skaj aplikaciji vodili su pripremajući se da ucenjuju, kako tvrde, nalogodavca i njegove saradnike.

“U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet protiv okrivljenog Ž. V., zbog izvršenog krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu sa NN licima, na štetu lica J. B. i S. V., koji predmet je u fazi suđenja pred Višim sudom u Podgorici. Kako nisu identifikovani saizvršioci ovog krivičnog dela, taj predmet je i dalje aktivan u odnosu na NN saizvršioce, tako da će se preduzeti mere i radnje u cilju potpunog rasvetljavanja navedenog ubistva i u tu svrhu od Specijalnog državnog tužilaštva zatražiti transkripti, ukoliko iste posjeduju, a koji nam do sada nisu dostavljeni”, piše u odgovoru koji potpisuje tužiteljka Medenica.

Pisac je napadnut 24. oktobra 2006. godine, ispred zgrade u kojoj je živeo. Pokušavajući da ga zaštiti od napadača naoružanih metalnim palicama i vatrenim oružjem, stradao je Vojičić.

Ljubo Milović
Ljubo Milovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Zatvorska "saslušanja" i ucene

Nakon 14 godina od zločina, vođa organizovane kriminalne grupe kavački klan Radoje Zvicer sagovornicima objašnjava da zna sve detalje o napadu i napadačima, a isto tvrdi i tadašnji policajac Ljubo Milović.

Zvicer dodaje da će im sve napismeno potvrditi i optuženi za saučesništvo u tom krivičnom delu Željko Vuković, kojeg je u Istražnom zatvoru "saslušavao" njihov "vojnik" Mario Milošević.

Milošević, koristeći nadimak Hladni, šalje Zviceru poruku u kojoj mu objašnjava da je svojevremeno pitao jednog bivšeg policajca šta zna o tom slučaju, ali da mu je ovaj odgovorio da nema ništa s tim.

"Pitam ja davno .... za Žutog, kao tu je, treba li što kaže - ne, ne, nemam ja veze sa tim, ali fala brate kao da imam, zamisli džukelu", piše Milošević.

"E, pa sad mu pošalji jednu sliku đe se on pominje, da ga imaš u šaci, nikakvi su", odgovara Zvicer pod nikom Born.

"6 miliona dobio je spor na ženu i prodaje onaj ... 3m, brada to sad uzima u ruke u ove mjesec dana, puta sve što ima još, treba da ga okinemo dobro tu parom pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga”, poručivao je Milošević predlažući da biznismena ucene preko njegovog telohranitelja.

Tokom razgovora pripadnici kavačkog klana prebrojavali su koliko je miliona evra zaradio biznismen - navodni organizator napada na pisca i planirali kojom cifrom da ga ucenjuju. Istovremeno planirali su da i njegovog nekadašnjeg telohranitelja iznudom navedu da im namesti nekoga od glavnih igrača škaljarske zločinačke organizacije - Milića Minju Šakovića ili Marka Ljubišu Kana.

"Može nam on predati Minju", govori Zvicer.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Privatna arhiva

"Može i Minju i Kana kad se nalaze onamo u Reževiće kod crkve, da oko postavimo, samo javi đe će se naći", odgovara Milošević.

"Treba da ga o’kinemo dobro tu parom, pa onda kad uđe u kolo, ne puštati ga", navodi u jednoj od poruka Mario Milošević.

Iz prethodne komunikacije policajca Ljuba Milovića i šefa te kriminalne grupe Radoja Zvicera proizlazi da oni znaju ko je sve učestvovao u napadu na književnika, kada je ubijen Vojičić.

Brković je na trinaestu godišnjicu ubistva Vojičića, izjavio da je motiv napada i likvidacije njegov roman "Ljubavnik Duklje", u kojem je pisao o vezama tada vladajuće političke i biznis elite sa organizovanim kriminalom.

Zbog sumnje da je učestvovao u tom krivičnom delu, Vuković je uhapšen dan nakon trinaeste godišnjice - 25. oktobra 2019. godine.

Viša državna tužiteljka Lepa Medenica tada je saopštila da su "intenzivne aktivnosti, prikupljene informacije i forenzički podaci" doveli do rasvetljavanja tog zločina.

Istog dana tadašnji pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković saopštio je da Vuković nije direktni izvršilac ubistva.

Tom Podgoričaninu sudi se u ponovljenom postupku, a prema optužnici on je 24. oktobra 2006. godine, u Ulici obala Ribnice, "sa još dva lica, po prethodnom dogovoru, umišljeno pokušao da ubije više osoba".

"Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gde se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbeđenja, znajući da moraju doći na to mesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem, napali su Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio ga po glavi, ali je u daljem napadu bio sprečen, jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vreme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i telo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt", piše u optužnici...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track