DA LI ĆE RASCEP PES IZAZVATI ŠIRU KRIZU U CRNOJ GORI? Nove promene mogu uticati i na pozicije u Vladi, a ZBCG ima PLAN B
Foto: AP/Risto Božović

DA LI ĆE RASCEP PES IZAZVATI ŠIRU KRIZU U CRNOJ GORI? Nove promene mogu uticati i na pozicije u Vladi, a ZBCG ima PLAN B

Crna Gora -

Potresi u Pokretu "Evropa sad" mogli bi da se prenesu van okvira ove stranke i da imaju posledice i po ostale političke aktere u Crnoj Gori.

Na hazarderski potez predsednika države, Jakova Milatovića, njegov dojučerašnji saborac i aktuelni premijer Milojko Spajić nije ni "trepnuo", dok članovi koalicije ZBCG upravo čekaju njihove dalje korake kako bi zauzeli položaj ili se adekvatno "prestrojili".

Nakon ostavke u PES Milatović je poručio da će ostati posvećen funkciji šefa države. Govoreći o ostavci na funkcijama u PES-u, rekao da je oko toga svima sve jasno i da ne želi da njegova ostavka opterećuje crnogorsku javnost i da našteti svojim dojučerašnjim partijskim saborcima.

Jakov Milatović
foto: Kurir televizija

"U odnosu na određene stvari koje su se dešavale posebno u poslednjih par meseci ne želim da više dajem bilo kome svoj legitimitet, a posebno ne ukoliko se radi o odlukama koje su se donosile i načinu rada suprotno principima na kojima je PES osnovan", rekao je Milatović.

Da potresi u PES - ostavka Milatovića, isključenje ministra pravde Andreja Milovića, raspuštanje barskog i podgoričkog odbora, nisu ostavili traga, tvrdi premijer i predsednik stranke Milojko Spajić.

On je na Fejsbuku napisao da među poslanicima PES-a vlada jedinstvo koje će dovesti do skorog zatvaranja poglavlja 23 i 24 iz EU agende, kao i pune realizacije programa Evropa sad 2.

Ministar izgubio kredibilitet?

IZ GP URA najavljuju podnošenje Skupštini Crne Gore predloga za interpelaciju o radu ministra pravde Andreja Milovića. Smatraju da je Milović odavno izgubio kredibilitet da obavlja funkciju ministra pravde, zbog više afera koje se vežu za njega, a posebno odbijanja izručenja Binalija Čamgoza Turskoj. Iz PES-a su saopštili da će "pozicija Milovića u Vladi biti otvorena uoči planirane rekonstrukcije, a u skladu sa ostvarenim rezultatima u oblastima vladavine prava i evropskih integracija".

Opstanak zavisi od manjinske podrške koalicije

Opstanak njegove vlade zavisi od manjinske podrške koalicije "Za budućnost Crne Gore". Analitičari podsećaju da ako ZBCG bude dala podršku Milatoviću, sa sobom će povući i Demokrate, pa će Spajić tada morati da traži podršku u drugima, da presloži većinu i da neka nova partija uđe u njegov tim, možda čak i iz opozicije.

Na sceni je već neko vreme tiho mimoilaženje PES-a i Demokrata zbog najave ulaska u Vladu Bošnjačke stranke. Međutim, pitanje je da li će Bošnjaci hteti da dele vlast sa Srbima sa liste ZBCG. Kako sada stvari stoje neće se uskoro ići na vanredne izbore, bilo kome da se prikloni većina u PES-u, Spajiću ili Milatoviću.

Kriza se može izbeći ako Spajić uspe da presloži ono što ostane na njegovoj strani od PES-a, a da uz njega bude ZBCG, naravno i Demokrate. Usledila bi rekonstrukcija Vlade gde će ući deo poslanika iz Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije.

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, čija stranka je bila na zajedničkoj listi PES-a, o ostavci Milatovića kaže da on očigledno "nije bio spreman da bude Filip Vujanović" i da "vlastito političko dostojanstvo proda za pet godina sigurne glume na predsedničkom mestu".

(Kurir.rs/ Novosti.rs/Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track