SAGA OKO KRALJA KRIPTO-VALUTA SE NASTAVLJA: Apelacioni sud Crne Gore ukinuo odluku o izručenju Do Kvona Americi
Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

SAGA OKO KRALJA KRIPTO-VALUTA SE NASTAVLJA: Apelacioni sud Crne Gore ukinuo odluku o izručenju Do Kvona Americi

Crna Gora -

Apelacioni sud Crne Gore je danas ukinuo odluku Višeg suda kojom je bilo naloženo da uhapšeni “kralj kripto-valuta" Hejong Do Kvon bude izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Apelacioni sud je predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak i odlučivanje.

Time se nastavlja višemesečna "pravosudno-politička saga "oko toga kojoj državi treba izručiti tog južnokorejskog državljanina.

Prvostepenim rešenjem Višeg suda u Podgorici bilo je dozvoljeno izručenje po skraćenom postupku radi krivičnog gonjenja Do Kvona u SAD zbog više krivičnih dela, a odbijeno izručenje po molbi Južne Koreje.

Obe države su tražile izručenje zbog prevara ulagača u kripto-valute koje se mere desetinama milijardi dolara.

Uz to u Crnoj Gori traje spor o tome ko donosi konačnu odluku o izručenju Do Kvona – sud ili ministar pravde.

Ranijim rešenjima Viši sud je ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj državi će dati prednost, ali je Apelacioni sud ukazao da ministar odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je u skraćenom postupku Do Kvon pristao da bude izručen državama koje su to tražile.

Do Kvon je uhapšen krajem marta 2023. godine na aerodromu u Podgorici po poternici Južne Koreje koja je prva tražila njegovo izručenje.

On je 16. juna osuđen zbog falsifikovanog pasoša s kojim je nameravao da privatnim letom iz Podgorice otputuje za Dubai. Zbog tog dela južnokorejski "kralj kripto-valuta" u zatvoru kod Podgorice izdržava kaznu od četiri meseca zatvora.

Zbog falsifikovanja isprave je osuđen i njegov saradnik Hon Čang Jon koji je zajedno s njim uhapšen u Podgorici 5. februara i izručen Južnoj Koreji.

Do Kvon je bio u središtu afere uoči parlamentranih izbora u Crnoj Gori prošle godine kada je tadašnji premijer Dritan Abazović tvrdio da je sa njim povezan sadašnji premijer i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić koji je to negirao. Specijalno tužilaštvo je saopštilo da je o tome formiralo predmet, ali od tada više nije izjasnilo o tom slučaju.

Bonus video:

01:14

JEDNA OD NAJVEĆIH KRIPTO BERZI PROGLASILA BANKROT! Stručnjak obrazložio razloge: Zloupotrebili su brzopletost investitora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track