ODLOŽENO JOŠ JEDNO SUĐENJE VESNI MEDENICI: Zakazan novi datum, Luka Bakoč i dalje NEDOSTUPAN
Foto: Youtube prtscr / Vijesti Online

ODLOŽENO JOŠ JEDNO SUĐENJE VESNI MEDENICI: Zakazan novi datum, Luka Bakoč i dalje NEDOSTUPAN

Crna Gora -

Advokatica Dina Šabotić je izjavila "Vijestima" da će uložiti žalbu jer smatra da se nisu stekli uslovi za suđenje u odsustvu.

Nastavak suđenja bivšoj predsjednici Vrhovnog suda Crne Gore, Vesni Medenici, njenom sinu Milošu i ostalim okrivljenima, koje je za danas zakazano u Višem sudu u Podgorici, odloženo je za 18. april jer je okrivljeni Luka Bakoč i dalje nedostupan pravosudnim organima i nije došao na glavni pretres.

Predsednica specijalnog veća sudija Nada Rabrenović prihvatila je predlog Specijalnog državnog tužilaštva da se Bakoču sudi u odsustvu. Sudija je donela rešenje koje će biti uručeno odbrani.

Advokatica Dina Šabotić je izjavila "Vijestima" da će uložiti žalbu jer smatra da se nisu stekli uslovi za suđenje u odsustvu.

"Postupajući sudija Nada Rabrenović je na današnjem ročištu glavne rasprave saopštila da je donela rešenje za suđenje u odsustvu za mog branjenika. Rešenje nisam primila još, tako da nemam uvid u razloge za donošenje ovoga rešenja, ali smatram da nisu ispunjeni uslovi za donošenje istoga, tako da ću uložiti žalbu", kazala je Šabotić.

Na prethodnom glavnom pretresu koje je bilo zakazano 15. marta, okrivljeni se nije pojavio u sudnici Višeg suda. Zbog toga je sudija Nada Rabrenović raspisala je nacionalnu poternicu.

Bakoč se nije pojavio ni na glavnom pretresu

Okrivljeni Bakoč se nije pojavio ni na odloženom glavnom pretresu 31. januara 2024. godine. Predsednica veća sudija Nada Rabrenović odredila je pritvor Bakoču zbog neopravdanog odsustva, nakon što je zastupnik optužnice, specijalni tužilac Vukas Radonjić predložio sudu da odredi pritvor Bakoču, imajući u vidu da nije obavijestio sud niti svog advokata o razlozima izostanka, što je sud uvažio i odredio mu pritvor.

Tada je sudija Rabrenović podsetila je da se nije pojavio na ročište zakazano za 7. jul 2023. godine, kao i na glavni pretres zakazan za 16. novembar 2023. godine.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i firme “Kopad Company”, za krivična dela - stvaranje kriminalne organizacije, krijumčarenje, davanje i primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teške tjelesne povrede i sprečavanje dokazivanja.

Miloš Medenica tereti se da je u 2019. godini stvorio kriminalnu organizaciju, čiji su pripadnici postali njegova majka Vesna i drugi okrivljeni, s ciljem šverca cigareta i protivzakonitog uticaja na sudsku vlast, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći.

Navodi se da je, u saizvršilaštvu sa okrivljenim pripadnicima kriminalne organizacije, izbegavajući mere carinskog nadzora, iz Slobodne carinske zone luke Bar, krijumčario cigarete uz pomoć lažne dokumentacije i davanja mita carinskim službenicima.

(Kurir/ Vijesti.me/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

00:23

Vesna Medenica pokušala samoubistvo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track