"DOKAZALI SMO DA SRBI SMEJU I MOGU DA BUDU DEO VLASTI" Mandić o isticanju trobojke, Dodiku i uvođenju srpskog jezika kao službenog
Foto: R.R./ATAImages

CRNA GORA

"DOKAZALI SMO DA SRBI SMEJU I MOGU DA BUDU DEO VLASTI" Mandić o isticanju trobojke, Dodiku i uvođenju srpskog jezika kao službenog

Crna Gora -

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je jedini zvanični predstavnik Srba koji se nalazi na visokoj državnoj poziciji.

Ali, kako kaže, ne zadugo jer se očekuje skora rekonstrukcija Vlade u kojoj će se nalaziti još predstavnika Srba u Crnoj Gori. Otkrio je zašto drži trobojku u kabinetu, da li bi opet primio Dodika u posetu, i da li bi voleo da vidi Bošnjake u Vladi sa Srbima.

Na pitanje da li su i koliko bolji odnosi između Srbije i Crne Gore danas nego u avgustu 2020. godine, Mandić odgovara da su danas neuporedivo bolji, posebno u periodu napada bivšeg režima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Veruje da će uskoro doći do prve zvanične posete na nivou parlamenata dve zemlje, te da će i na taj način biti osvedočeno o kvalitetu odnosa.

„Prioritet je svakako bolji život građana Crne Gore i Srbije, a do toga možemo doći jedino kroz jačanje ekonomije. Postoji niz projekata koji je od obostranog interesa za naše dve zemlje, pre svega izgradnja auto-puta Beograd–Bar, kao i rekonstrukcija železnice na istoj relaciji. Uz ove velike infrastrukturne projekte, jačanje saradnje u energetskom sektoru i oblasti turizma je nešto što je takođe u vrhu prioriteta“, kaže Andrija Mandić.

Zastave u kabinetu

Govoreći o prašini koja se digla u vezi sa podizanjem trobojke u njegovom kabinetu, Mandić kaže da se uz državnu zastavu Crne Gore nalazi i istorijska zastava Knjaževine, odnosno Kraljevine Crne Gore, koja je zakonom zaštićena podjednako kao i današnja državna zastava.

„Priča oko trobojke koju forsiraju mediji bliski bivšem režimu je bespredmetna i zapravo je samo pokazatelj njihovog nesnalaženja u opozicionim klupama. U nedostatku odgovora na borbu sa organizovanim kriminalom u sopstvenim redovima, oni pokušavaju da sa brojnih afera koje se vezuju za njihovu partiju skrenu pažnju sa starom matricom o ugroženosti i nepoštovanju države. Trobojka, zajedno sa državnom zastavom predstavlja da se nova Crna Gora mora graditi na pomirenju i saradnji tradicionalne i moderne države“, objašnjava predsednik Skupštine Crne Gore.

Na pitanje o poseti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Crnoj Gori na Mandićev poziv, odgovara da je to deo političke izgradnje najbolje saradnje sa svim susedima.

„Da li ima nešto prirodnije nego da srpski političar iz Crne Gore koji pokriva odgovornu funkciju gradi najbolje moguće odnose sa Beogradom i Banjalukom, da političari iz Bošnjačke stranke grade najbolje odnose sa Sarajevom i Ankarom, da albanski političari grade najbolje odnose sa Tiranom, hrvatski sa Zagrebom, itd“, pita se Mandić i dodaje da je nesnalaženje DPS-a u opoziciji je dovelo do toga da je jedina politika koju smatraju za shodno otvorena srbofobija.

Kaže da je najponosniji na činjenicu da je imenovanjem Srbina na čelo Skupštine Crne Gore jednom zauvek razbijena stigma da Srbi ne smeju i ne mogu biti deo vlasti. Podjednako mu je važno to što je otpočeo proces pomirenja.

Rekonstrukcija Vlade i pomirenje u Crnoj Gori

O potencijalnoj rekonstrukcija Vlade i konačnom ulasku predstavnika Srba u nju, kaže da nema bojazan jer su „u izuzetno kratkom roku napravili veće i bolje rezultate nego što su to učinili brojni sazivi Skupštine Crne Gore prije nas“, i dodaje da priča da su Srbi nepoželjni faktor je sada pala u vodu.

„Pomirenje ne samo da je moguće, već je neophodno Crnoj Gori. Vidimo ovih dana da ratni vihori bukte na istočnim granicama Evrope i na Bliskom istoku. Poučeni istorijskim iskustvom Balkana, imperativ je do pomirenja i dogovora unutar Crne Gore dođemo i da uložimo maksimalan napor zajedno sa svim zemljama Zapadnog Balkana da očuvamo mir i stabilnost u regionu“, ocjenjuje Mandić.

Na pitanje da li zaista nije zamerio Bošnjačkoj stranci što su bili za njegovu smenu sa mesta predsednika, odgovara da je trpeo mnogo veće i teže uvrede, ali, kako kaže, „istinski želi da i na delima, a ne samo na rečima, pokaže da je pomirenje moguće“.

Kada je u pitanju njihov ulazak u Vladu, kaže da bi to bio stvar dogovora postojeće parlamentarne većine, i da su iz Nove srpske demokratije više puta ponovili da nemaju ništa protiv.

Tražiće da se srpski jezik proglasi službenim

Mandić je ponovio da čekaju zvanične rezultate popisa stanovništva u Crnoj Gori, i da ukoliko se tom prilikom obznani da najveći broj građana Crne Gore govori srpskim jezikom, pokrenuće proceduru i tražiti podršku u Skupštini da se srpski jezik proglasi službenim jezikom.

O porukama koje dobijaju od Evropske unije o procesu pristupanju, kaže da su ohrabrujuće i veruje da će Crna Gora postati nova članica EU.

(Kurir.rs/ Borba.me/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

02:39

ZA OČEKIVATI JE DA ANDRIJA MANDIĆ BUDE IZABRAN Panaotović: Ide na bolje! Ovo je simbol pobede i približavanje SRBIJE I CRNE GORE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja