CRNA GORA ODBILA DA VRATI DRAGULJE OD 300 MILIONA EVRA! Zaplenili ih pre 10 godina od "grofa", biznismeni sada tužili državu
Foto: Shutterstock

CRNA GORA ODBILA DA VRATI DRAGULJE OD 300 MILIONA EVRA! Zaplenili ih pre 10 godina od "grofa", biznismeni sada tužili državu

Crna Gora -

Vlada Crne Gore odbila je da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati 28 kilograma poludragog kamena – opala. Reč je o draguljima koji su zaplenjeni pre više od 10 godina od vlasnika jednog hotela u Budvi. U zemlju su ih uneli državljani Južne Afrike, koji dragulje nisu prijavili carini na podgoričkom aerodromu.

Kolekciju opala su preko aerodroma iz Ciriha na podgorički aerodrom u julu 2011. doneli južnoafrički državljani Robert Franjek i Antonije Vernon Strelenski, ali su godinu dana kasnije dragulji pronađeni kod vlasnika jednog hotela u Budvi, piše RTCG.

Nakon što su zaplenjeni i proglašeni državnom imovinom, Franjek i Strelenski su kotorskom Osnovnom sudu podneli zahtev za povraćaj. Osim što traže da im se vrati poludrago kamenje vrednosti 300 miliona evra, zahtevaju i naknadu zbog oštećenja kolekcije, jer je pet kilograma dragulja nestalo.

Sud je zabranio državi da raspolaže ovim draguljima do prvosnažnog okončanja spora i oni se sada nalaze u trezoru Centralne banke Crne Gore.

O slučaju se oglasio i zaštitnik imovinskopravnih odnosa, ističući da su dragulji uneseni u zemlju a da prethodno nisu prijavljeni carini.

“Kasnije, usled nesuglasica, lica koja su na takav način prenela robu i krivične prijave koje su između sebe podneli, te nakon što su proglašeni krivima za prekršaj Carinskog zakona, predmeti su trajno oduzeti“, navodi se u izveštaju zaštitnika.

U izveštaju se navodi da je Vlada Crne Gore odbila da u postupku medijacije prizna tužbeni zahtev i vrati opale. Kako navodi RTCG, vlada je nameravala da proda dragulje, ali ju je u tome sprečila zabrana suda.

opal, dragi kamen
foto: Shutterstock

Južnoafrički državljani optužili vlasnika hotela da im je uzeo dragulje "na prevaru"

Prema ranijim pisanjima Slobodne Evrope, muškarci koji su u Crnu Goru uneli dragulje prijavili su 2012. godine vlasnika budvanskog hotela B. Ć., optuživši ga da im je na prevaru uzeo dragulje.

Policiji su ispričali da ih je on sačekao na podgoričkom aerodromu, gde su “zaobišli carinu“ i poveo u hotel kao njegove goste, a dragulje ostavio u hotelskom sefu. Kada je, kako tvrde, vlasnik hotela godinu kasnije odbio da im vrati dragulje, prijavili su ga policiji.

Nakon prijave, policija je zaplenila dragulje, a podgorički Osnovni sud ih je, u septembru 2012. godine, trajno oduzeo jer su, kako piše u rešenju, uneti mimo carinskih propisa, što je krivično delo.

Osim što su im oduzeti dragulji B. Ć., Fenjek i Strelenski su prekršajno kažnjeni sa po 4.000 evra u aprilu 2013. godine.

Premeravanjem kolekcije 2014. godine je utvrđeno da je najviše vatrenog, belog i crnog opala. Samo jedan kamen težak je četiri kilograma i 400 grama. Kolekcija sadrži i 14 figurica u obliku životinja, koje su teške nešto preko kilogram.

Počasni grof lažne loze i kvazikonzul

O biznisima dvojice Južnoafrikanaca nema mnogo informacija. Franjek se predstavlja kao počasni grof carske kuće Černetić, a Strelenski kao konzul iste kuće, u Južnoafričkoj Republici u Pretoriji.

Inače, radi se o izmišljenoj carskoj lozi čiji je predstavnik Stefan Černetić, koji je javnosti postao poznat kada se 2022. pojavio na prijemu Dana državnosti i slikao sa tadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem, piše portal RTCG.

Zbog toga je pokrenuta istraga u vezi sa načinom na koji je Černetić ušao na prijem, no epilog nije poznat ni danas.

Kurir.rs/RTCG/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track