"KRUPNE RIBE": Najšokantija hapšenja u Crnoj Gori u protekle dve godine
Foto: Shutterstock

"KRUPNE RIBE": Najšokantija hapšenja u Crnoj Gori u protekle dve godine

Crna Gora -

Rubrika crne hronike u crnogorskim medijima i te kako je popunjena prethodnih dana zbog najnovijih hapšenja “krupnih riba”.

Najnovije u nizu – lisice na ruke stavljene su direktorici ASK-a Jeleni Perović. Samo tri dana ranije, uhapšeni su bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Hapšenja koja su obeležila prethodne dve godine

Prvo u nizu “velikih hapšenja” svakako je privođenje bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Ona je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) uhapšena 17. 04. 2022. na aerodromu Golubovci u Podgorici. Samo mesec dana kasnije, 25.05.2022. uhapšen je i njen sin Miloš Medenica.

Tada su presretnuti telefonski razgovori koji ga povezuju sa krijumčarenjem cigareta i trgovinom droge.

U njima Miloš navodi da je njegova majka Vesna upoznata sa njegovim poslovima i da će ih, ako zatreba, zaštiti.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice i drugih za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično delo krijumčarenje, produženo krivično delo davanje mita, primanje mita, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška telesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Vesna Medenica se od 11. 11. 2022., nakon skoro sedam meseci provedenih u pritvoru Istražnog zatvora u Spužu, brani sa slobode.

Suđenje Medenici, njenom sinu i drugim optuženima odloženo je pre par dana po 15. put.

Dvadesetak dana kasnije, 09.05.2022., pripadnici Specijalnog policijskog odeljenja uhapsili su predsednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Njega SDT tereti da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim delima, oštetila državu za više desetina miliona eura.

Jovanić je na jednom od ročišta kazao da nije kriminalac te da optužnicom pokušavaju da mu oduzmu ugled.

On se od 29.12.2023. brani sa slobode.

Pritvor mu je ukinut nakon što je potvrđena odluka o prihvatanju jemstva. Za Jovanića je porodica ponudila jemstvo u iznosu od 768 hiljada eura u nekretninama.

Hapšenje Verice Maraš

Tri meseca kasnije 24.08.2022. usledilo je novo hapšenje. Tada je na “meti” SDT-a bila bivša izvršna direktorica kompanije “13. jul – Plantaže” Verica Maraš.

Kako je tada saopšteno iz SDT-a, Maraš je uhapšena zbog postojanja osnova sumnje da je u saizvršilaštvu učinila krivično delo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Procenjena vrednost štete koja joj se stavlja na teret je preko pet miliona eura.

Ona je 26.10 2022. puštena da se brani sa slobode nakon što joj je istekao dvomesečni pritvor.

Funkciju izvršne direktorke Plantaža obavljala od 2008. do 2020.

Dva meseca nakon, 28.10. 2022. uhapšen je i nekadašnji direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kada je došao na pretres u Viši sud u Podgorici gde mu se sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Kovačević je hapšen i 23. decembra 2020. godine zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je državno zemljište u zoni morskog dobra nezakonito upisivala na fizička i pravna lica, ali je 24. februara pušten na slobodu nakon što mu je istekao pritvor.

Nakon toga je pobegao, a podgorički Viši sud je naredio da se za njim raspiše poternica zbog krivičnih dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja i iznuda putem podstrekavanja.

U decembru uhapšen i Saša Čađenović

U decembru iste godine, 09.12. 2022., lisice na ruke su po nalogu SDT-a stavljene na ruke i bivšem specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću.

Sumnja se da je Čađenović, obavljajući funkciju specijalnog tužioca od sredine 2020. do 2022.godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

“Njegova uloga i zadaci su bili da, kao specijalni tužilac u Specijalnom državnom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije”, saopšteno je tada iz SDT-a.

Tužilački savet je krajem 2022. doneo je odluku o privremenom udaljenju Čađenovića sa tužilačke funkcije.

Čađenović je i dalje u Spužu.

Hapšenja po nalogu SDT-a nastavljena su i u 2023. Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović uhapšen je 24.07.2023. u akciji Specijalnog policijskog odeljenja po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvo ga tereti da je poverljivim informacijama pomagao šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete.

Navodno, u transkriptima sa Skaja tužioci su pročitali da je Veljović javio Mrkiću da će policija pretresati prostorije Muja Nikočevića, čime mu je pričinio korist u nelegalnom poslu – švercu cigareta.

SDT je tada saopštio da Veljovića sumnjiče za dva krivična dela – članstvo u kriminalnoj organizaciji i zloupotrebu službenog položaja.

Veljović je od leta 2007. do 2011. godine bio direktor Uprave policije, a potom je u periodu od 30. jula 2018. do 17. decembra 2020. godine u drugom mandatu bio prvi čovek crnogorske policije.

Viši sud u Podgorici 25.12.2023. odbio je jemstvo njegove porodice od 928.000 eura u nekretninama i gotovini kako bi se branio sa slobode.

Za četiri dana tri hapšenja

Lazoviću i Katniću pritvor od 30 dana

Bivši visoki policijski funkcioner Zoran Lazović i nekadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić uhapšeni su 14.04.2024. po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Na teret im se stavljaju dela stvaranje kriminalne organizacije i da su beogradskim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću pomogli da uđu u Crnu Goru.

Njima je nakon saslušanja određen pritvor do 30 dana nakon čega je Katnić odlučio da štrajkuje glađu a odbija i da uzme terapiju.

SPO je hapšenje sprovelo u saradnji sa Europolom.

Najnovije u nizu hapšenja dogodilo se juče kada je, takođe po nalogu SDT-a, uhapšena direktorica ASK-a Jelena Perović.

Kako je saopštio portparol SDT-a Vukas Radonjić , Perović je uhapšena zbog osnova sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

(Kurir.rs/ Adria.tv/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:33

U DANSKOJ NE BI RAZUMELI REČI MITO I KORUPCIJA: To je deo našeg kulturnog nasleđa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track