(VIDEO) SABOR VANREDNO: Parlament jednoglasno za izlazak Hrvatske iz arbitraže o Piranskom zalivu
Foto: Printscreen Yt

Sednica hrvatskog parlamenta

(VIDEO) SABOR VANREDNO: Parlament jednoglasno za izlazak Hrvatske iz arbitraže o Piranskom zalivu

Hrvatska -
Premijer Zoran Milanović je dobio očekivanu podršku za napuštanje "kontaminiranog" Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom

ZAGREB - Poslanici hrvatskog Sabora podržali su jednoglasno na današnjoj vanrednoj sednici odluku Vlade Hrvatske da nastavi postupak istupanja Hrvatske iz arbitražnog postupka o međugraničnom sporu sa Slovenijom oko Piranskog zaliva zbog toga što je postupak, kako je rekao premijer Zoran Milanović, kontaminiran.

Sednicu Sabora možete uživo da pratite ovde

Za donošenje Zaključka bile su potrebne 2/3 glasova poslanika, ali glasali su svi.

Sabor sada obavezuje vladu da pokrene postupak o prestanku Sporazuma o arbitraži između vladi Republike Hrvatske i Republike Slovenije, potisan 4.11. 2009. u Stokholmu, koji je počeo da važi godinu dana kasnije, zbog bitne povrede njihovih odredbi od strane Slovenije.

Prethodno je od 9.30 trajala rasprava, koju je otvorio premijer Zoran Milanović konstatacijom da je "ubitačno jasno šta vlada mora da uradi" kad je reč sazvanoj samo radi dobijanja podrške da Hrvatska napusti arbitražni postupak o granici sa Slovenijom u Piranskom zalivu.

"Ubitačno je jasno šta vlada mora da uradi", rekao je hrvatski premijer.

Vesna Pusić: Srpski mediji su prvi obelodanli aferu Piranski zaliv (Foto: Printscreen HRT)
Vesna Pusić: Srpski mediji su prvi obelodanli aferu Piranski zaliv (Foto: Printscreen HRT)

12:50 - Srpski mediji su prvi otkrili aferu, pa su hrvatski preuzeli, izjavila potpredsednica vlade Hrvatske i šefica diplomatije Vesna Pusić na vanrednoj sednici hrvatskog Sabora o podršci odluci vlade da Hrvatska istupi iz Sporazuma o arbitraži sa Slovenijom oko Piranskog zaliva.

"Našli smo se u ovoj situaciji pošto je transkript telefonskih razgovora objavljen u srpskim medijima, pa zatim prenesen u hrvatskim. Ovo, kao što sam rekla, nije dobro ni srećno rešenje za Hrvatsku. Mi smo prihvatili rešenje granica kroz arbitražni sporazum, apsolutno verujući u proceduru koja će dovesti do rešenja trajne granice između Hrvatske i Slovenije", rekla je Pusićeva aludirajući na pisanje Kurira, a zatim i na to što je srpsko izdanje Njuzvika objavilo transkripte razgovora slovenačkog sudije u Arbitražnom sudu Jerneja Sekoleca i slovenačke predstavnice Simone Drenik.

O ovome je Vesna Pusić govorila: Hrvatski Večernji list prenosi pisanje Kurira
O ovome je Vesna Pusić govorila: Hrvatski Večernji list prenosi pisanje Kurira

"Vlada treba izađe iz arbitraže ne zato što je sporazum loš, nego zato jer je sporazum kršen. Hrvatskoj je u interesu da rešava svoja otvorena pitanja sa susedima. Mi imamo u ovom trenutku privremeni režim granice s Crnom Gorom, s Bosnom i Hercegovinom. Sa Srbijom imamo protokol o određivanju granice, sa Slovenijom sporazum o razgraničenju kontinentalnog pojasa", nastavila je.

"Pitanje je šta dalje? Hrvatska Vlada će sutra doneti odluku i o toj odluci obavestiće zvanično Republiku SLoveniju, i time početi proces okončanja ili izlaska iz arbitražnog postupka. Ne treba se zavaravati da će to naići na opšte oduševljenje. Svi su srećni kad se neko dogovori, nikog ne zanimaju detalji. Svi bi najradije da se ovo nije dogodilo. Sada kad se dogodilo, najradije bi kao da se uopše nije dogodilo. I mi bismo najradije da se nije dogodilo, ali svoj stav ćemo zastupati, svesni toga da Hrvatska i Slovenija i dalje moraju da reše pitanje granice", rekla je ona.

12:30 - "Mi iz ove situacije moramo da izađemo i klub poslaniak HSU u potpunosti podržava predlog zaključka o arbitraži. Hrvatska je u dobroj veri potpisala sporazum o arbitraži kako bi se rešio dugogodišnji granični spor, a postupci susedskih predstavnika ukazuju na grubo kršenje prava i gubitak verodostojnosti suda", kaže poslanik HSU Silvano Hrelja.

12:20 - "SDP će jednoglasno podržati odluku vlade", poentirao je poslanik SDP Nenad Stazić.

12:05 - "Tito nam je pokazao kako se to radi", izjavio je nezavisni poslanik Damir Kajin pred Saborom zalažući se za podršku vladi za izlazak iz Arbitražnog sporazuma.

"Braća smo sa Slovencima, ali dobrosusedstvo se ne gradi ustupanjem teritorija... Granicu treba rešiti. U Istri se granica sa Italijom rešavala 30 godina i treba biti uporan", naveo je on između ostalog.

Tomislav Karamarko, predsednik HDZ

11:55 - Predsednik HDZ Tomislav Karamarko pozvao je sve političke snage u Hrvatskoj, sadašnje i buduće vlasti, da stanu u odbranu interesa Hrvatske i da stepen jedinstva koji će sada poslanici iskazati u podržavanju odluke vlade da istupi iz Arbitražnog sporazuma.

Karamarko je citirao jednu od ratobornih izjava komšijama "oca savremene hrvatske države" Franje Tuđmana, što nije ostavilo nikakav utisak na poslanike - ni njegovi mu nisu aplaudirali.

"Današnje vanredno zasedanje Sabora rezultat je spoznaje o ugroženosti nacionalne bezbednosti i nacionalnih interesa, koji su se pokazali u nastojanju legalno izabranih predstavnika Republike Slovenije da na nedopušten način utiču na delovanje suda na štetu Hrvatske", ratoborno je počeo Karamarko i u tom duhu i nastavio, na sreću kratko.

Jadranka Kosor: Sporazum je urušen, sad to samo treba de jure priznati (Foto: Printscreen HRT)

11:45 - Saboru se obratila nezavisna poslanica Jadranka Kosor, koja je podsetila na istoriju sporazuma između Hrvatske i Slovenije, koji je lično potpisala kao tadašnja predsednica Vlade.

"Ono što se sada dogodilo, izbor novoga arbitra, za nas nema značaja zato što je arbitražni sporazum nepovratno urušen. Snimci koje niko u Sloveniji nije osporio, pa i izjave gospodina (šefa diplomatije Slovenije Karla) Erjavca, govore da su najmanje tri sudije bile u nedopuštenim radnjama, protivno odredbama arbitražnog sporazuma. To što su prijatelji u Sloveniji izabrali novoga arbitra za nas ništa ne znači. To je kao da na srušenu kuću kojoj su urušeni temelji pokušavate staviti novi krov", rekla je ona dodajući da sada to samo treba de jure priznati.Valter Boljunčić IDS: Nema druge nego izađi iz Arbitražnog sporazuma (Foto: Printscreen YouTube)

11:28 - Poslanik istarske IDS Valter Boljunčić je podržao odluku vlade da Hrvatska izađe iz arbitraže sa Slovenijom.

"Nama u Istri ovo pitanje je izuzetno važno zbog naših ljudi koji tamo žive, zbog naših ribara kojima to more znači život... Smatramo da je jedini izlaz raskid Arbitražnog ugovora i da se pitanje granice mora rešiti u skladu s međunarodnim pravom. Hrvatska sigurno ne može dopustiti da se nekim nepravičnim postupkom odrekne svog teritorija", naveo je on.

11:30 - "Ovakav zaplet pun političkih igara, igara sa sudijama, ne bi napravio ni Kventin Tarantino", rekao je član kluba nezavisnih poslanika levice Branko Vukšić koji je podsetio da se šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec još u aprilu izlanuo da je Slovenija dobila Savudrijsku valu, a niko iz Arbitražnog suda nije reagovao.

"Razgovori dokazuju pokušaj otimanja hrvatskog mora i hrvatske teritorije.. To ne rade prijatelji", naveo je on između ostalog.

Igor Komna u ime HNS: Priča s arbitražom je gotova stvar (Foto: Printscreen HRT)
Igor Komna u ime HNS: Priča s arbitražom je gotova stvar (Foto: Printscreen HRT)

11:05 - "Ova priča s arbitražom je na žalost gotova stvar. Ne zato što bi Hrvatska jednostrano htela da izađe iz ovog postupka, nego zato što je druga strana sporazum prekršila u događaju koji je do sada bez presedana u evropskoj praksi", obratio se parlamentu član kluba HNS Igor Kolman.

"U nedostatku argumenata, činjenica, išlo se na jednu prljavu igru, i još se jednom pokazalo da to nikada nije dobar izbor da se na takav način radi", dodao je on.

Milorad Pupovac: SDSS podržava odluku Vlade (Foto: Printscreen HRT)
Milorad Pupovac: SDSS podržava odluku Vlade (Foto: Printscreen HRT)

10:50 - Milorad Pupovac, predsednik SDSS, izjavio je da njegova stranka podržava odluku Vlade, ali joj je preporučio da na miran način rešava ovakve probleme jer je u sukobu sa svim susedima oko granica.

"Mi, kao poslanici, nemamo druge nego da donesemo odluku koja je manje ili više izazvana onim što se događalo tokom arbitražnog postupka. Činjenice koje smo saznali, koje su objavljene, govore o tome da je arbitražni postupak teško kompromitovn, kontaminiran, i prema tome prema našem razumevanju arbitražnog sporazuma, prekršen."

"Nezavisno od toga što je arbitražni postupak podržan velikom većinom, nezavisno od toga što smo u najboljoj veri ušli u arbitražni postupak, tako ovog trenutka u najboljoj veri u ime zaštite samog načina delovanja Arbitražnog suda, Republika Hrvatska danas mora da postupi u skladu sa zaključkom koji nam je danas ovde Vlada predložila. Time, naravno, priča još nije gotova. Ona tek počinje, s mnogo mogućih neizvesnosti u celom postupku", rekao je Pupovac.

Vanrdena sednica hrvatskog Sabora (Foto: Printscreen HRT)
Vanrdena sednica hrvatskog Sabora (Foto: Printscreen HRT)

10:35 - Bivša ministarka pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt tražila je od Milanovića da pojasni da li se Hrvatska povlačiiz ugovora ili će tražiti raspuštanje Arbitražnog suda.

"Postoji ugovor, tle iz kog raste arbitražni sud. Ugovorom su predviđeni uslovi Arbitražnog suda, njegov predmet postupanja. Hrvatska ne može da raspusti Arbitražni sud. Hrvatska se povlači iz postupka, Hrvatska prekida sve svoje obaveze, uključujući i finansijske, a sud može da nastavi, da donese i odluku, ali mi to ne priznajemo. Ovo je situacija bez presedana. Nikad pre se ovako nešto nije dogodilo."

Vesna Pusić: Hrvatska nema problem sa Sporazumom o arbitraži, nego sa njegovim kršenjem (Foto: Printscreen)
Vesna Pusić: Hrvatska nema problem sa Sporazumom o arbitraži, nego sa njegovim kršenjem (Foto: Printscreen)

10:30 - "Ovo nije dobar trenutak za nas. Hrvatska je zaista želela da se pitanje granice reši međunarodnom arbitražom. Nažalost, pokazalo se da to nije moguće, i moraćemo da tražimo drugi način. Drugo, Hrvatska je odavno smatrala da je potrebno da se spor reši na Međunarodnom sudu pravde, ali za to je potreban pristanak obe strane. Teza da je do ovoga došlo jer je arbitražni sporazum bio na štetu Hrvatske ne stoji, mislim da je sasvim suprotno. Da je slovenačka strana smatrala da može da dobije ono što želi, ne bi ga kršila. Mi nemamo problema zbog Arbitražnog sporazuma, imamo problem s kršenjem Arbitražnog sporazuma", rekla je potpredsednica vlade i šefica diplomatije Vesna Pusić.

Zoran Milanović: Moramo napolje (Foto: Printscreen)
Zoran Milanović: Moramo napolje (Foto: Printscreen)

10:00 - "Mii smo gospodari svoje sudbine", poručio je premijer Hrvatske Zoran Milanović na početku sednice dodajući da se danas odlučuje o izboru manje nepovoljne opcije.

"Dogodio se mistrial, posle čega postupak ne može biti nastavljen. To je kao da u američkom pravu utičete na članove porote. Oni koji su u tome učestvovali su to i priznali. Moramo napolje", kazao je Milanović i podsetio da sa hrvatskim arbitrom niko nije bio ni u kakvom, a kamoli u nedozvoljenom kontaktu jer hrvatski arbitar ne postoji - onog momenta kad je ušao u Arbitražni sud, on više nije ni Hrvat ni Slovenac, nego samo arbitar.

"Radi se o gruboj povredi za koju je odgovorna jedna strana, i to se više popraviti ne može... Bačena je jedna ljaga na model kao takav. Ja se pitam ko će u budućnosti, s ovakvim iskustvom, dati takvo poverenje arbitraži. Ovaj naš potez pokazaće da ne dižemo ruke od toga, da se ponašamo kao suverena država, svesna sebe, koja štiti svoje interese, i to ne čini na štetu tuđih interesa. Ovo ne znači da Hrvatska odustaje od rešenja problema granice. Mi nemamo ugovor o granici sa Slovenijom, niti sa BiH, niti sa Crnom Gorom, niti sa Sbrijom", podsetio je on.

"Posle ovoga, ko će pristati na arbitražu? Hrvatska će insistirati na međunarodnom pravu. Ovo... više ne znam šta je...", nastavio je Milanović i dodao: "Pazimo na svaku reč. Dogodilo se što se dogodilo, iz toga moramo izaći čisti. Igrali smo po pravilima, jer smo takav tim".

"Pošto Sabor podrži većinom, da nalog Vladi da pokrene postupak izlaska, okončanja ugovora, prestanak sporazuma, Vlada bi na sutrašnjoj sednici donela odluku prema kojoj se, na osnovu odluke Sabora, pokreće postupak prestanka ugovora, i zadužila nadležno ministarstvo da tu proceduru sprovede. Što se nas tiće, tu je priča u ovoj fazi procedure gotova", završio je Milanović.

Večernji list je preneo pisanje Kurira
Večernji list je preneo pisanje Kurira

Podsećamo, Kurir je otkrio aferu o arbitraži Piranskog zaliva, a srpsko izdanje Njuzvika je i objavio transkripte koji to dokazuju, da su slovenačke diplomate vršile uticaj na međunarodne sudije Arbitražnog suda da granicu Piranskog zaliva postave u korist Slovenije tako što će joj dodeliti 2/3 tog zaliva.

Jernej Sekolec i Simona Drenik su podneli ostavke (Foto: Printscreen YouTube)

I u Hrvatskoj i u Sloveniji digla se velika prašina, a glavni akteri afere, slovenački član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenačka predstavnica Simona Drenik, podneli su ostavke.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Hrvatske Zoran Milanović saopštio je da se Hrvatska povlači iz Sporazuma o arbitraži (Foto: Printscreen YouTube)

Hrvatski premijer Zoran Milanović je objavio da će Hrvatska izaći iz tog postupka "jer je kontaminiran", a Arbitražni sud je zatim zatražio od Slovenije da objasni ponašanje svojih predstavnika Jerneja Sokoleca i Simone Drenik u tom sudu.

U Sloveniji smatraju da Hrvatska nema pravo da se jednostrano povuče iz arbitražnog sporazuma, a u čitavoj aferi za Ljubljanu je najveći problem činjenica da je neko nedozvoljeno snimao razgovore slovenačkih predstvnika u Arbitražnom sudu.

(Jutarnji.hr/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track