PUSIĆEVA: Niko u Egiptu nijednog trenutka nije hteo da pregovara sa Salopekovim otmičarima
Foto: Printscreen

Vanredna konferencija za novinare

PUSIĆEVA: Niko u Egiptu nijednog trenutka nije hteo da pregovara sa Salopekovim otmičarima

Hrvatska -
Tražićemo Tomislava Salopeka dok ima nade da je živ, kaže šefica hrvatske diplomatije

ZAGREB - U ovom trenutku još nismo sigurni i nemamo definitivnu potvrdu ni od naše stane ni od egipatske strane da je osoba objavljena juče na fotografiji zaista Tomislav Salopek, rekla je potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije Vesna Pusić na vanrednoj konferenciji za štampu dodajući da se istim intenzitetom i dalje traga za hrvatskim državljaninom, kog je 22. jula otela teroristička organizacija ISIL.

Pusićeva je rekla da ne veruje da je razlog za eventualno pogubljenje Salopeka to što se Hrvatska bori na strani koalicije protiv ISIL.

Veliku pomoć Hrvatskoj ispočetka je davala egipatska strana, koja je veoma angažovana, rekla je šefica hrvatske diplomatije i zahvalila se Kairu. Ali na novinarsko pitanje da li je iko u egipatskim vlastima ijednog trenutka bio spreman da pregovara s otmičarima o ispunjavanju njihovih zahteva, Pusićeva je rekla: "Ne, bar prema mojim saznanjima".

"Otmičari se nisu ni javljali da bi pregovarali, nego su sasvim netipično samo postavljali obaveštenja na internetu", objasnila je na dodatno pitanje.

"Islamska država je teroristička organizacija. Ona nema domovinu i nema religiju, nego se koristi teorizmom", naglasila je ona.

"Prvi put se dogodilo da je u Egiptu otet stranac. To pokazuje da je borba koalicije protiv Islamske države veoma značajna. Ova vrsta terorizma je globalna opasnost i nikog ne zaobilazi", rekla je Pusićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track