DEO OSIJEKA BIO BLOKIRAN: ZBOG OGROMNOG OSINJAKA: Hiljade osa terorisalo jednu porodicu

Zujanje

DEO OSIJEKA BIO BLOKIRAN: ZBOG OGROMNOG OSINJAKA: Hiljade osa terorisalo jednu porodicu

Hrvatska -
Vatrogasci koji su morali da uklone ove rojeve rekli su da je osinjak bio veličine kvadratnog metra

U porodičnoj kući u Višnjevcu na tavanu stvorio se toliki osinjak da su ukućani morali da pozovu vatrogasce.

"Kad su suprugu ubole dva puta, nisam imao više šta da čekam. U kući imamo i dvomesečnu bebu pa smo pozvali vatrogasce da uklonje golemi osinjak koji je u poslednje dve nedelje nastao na tavanu naše kuće", opisao Ivan Mak iz Višnjevca. Zbog ove akcije, čak je deo tog osječkog prigradskog naselja u ponedeljak veče morao da bude privremeno blokiran.

Prema rečima Borisa Banjana, zapovednika Javne profesionalne vatrogasne službe Osijek, preplašeni ukućani su vatrogasce pozvali misleći da im nad glavama u rojevima nadleću – stršljeni. Osinjak je bio ogroman, veličine jednog kvadratnog metra.

"Ne bi nas ni to iznenadilo jer u poslednje vreme imamo dosta dojava o gnezdima stršljena za koje nas građani mole da ih uklonimo. Zato smo po dolasku na teren u Ulicu Petra Šubića Zrinskog u Višnjevac iz mera predostrožnosti zabranili pristup kući dok traje intervencija jer stršljeni znaju da budu i pogubni. Sa domaćinima smo se popeli na tavan na kojem smo, srećom, utvrdili da su u pitanju ipak bile ose, ali prilično velik broj", kaže vatrogasac.

Oni su zaprašili tavan, omamili ih, a osinjak su odneli na travnatu površinu ispred kuće i zapalili ga. "Sve je to trajalo oko 45 minuta", priča Boris Banjan.

"Najgore je bilo slušati zvuk njihovog zujanja na tavanu. Već smo bili izludeli", priča Ivan.

Prema rečima Enriha Merdića iz osječkog Zavoda za biologiju teško je govoriti o nekoj najezdi osa, koje se u poslednje vreme mogu videti na mnogim mestima i u velikom broju. On kaže da je povećanom broju osa pogodovalo dugo sušno razdoblje. Takođe, savetuje da se niko sam ne upušta u uklanjanje osinjaka jer je "samoinicijativno prskanje osinjaka i teranje osa na improvizovan način - Sizifov posao", kaže Merdić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track