HRVATSKA NA NOGAMA: U centru Zagreba pronađeno 400 kilograma uranijuma!
Foto: Profimedia

Fantomska burad u institutu

HRVATSKA NA NOGAMA: U centru Zagreba pronađeno 400 kilograma uranijuma!

Hrvatska -
Reč je o pročišćenom koncentratu uranijumske rude koja sardži uranijumov oksid, koji se obogaćivanjem pretvara u nuklearno gorivo

ZAGREB - Gotovo 400 kilograma uranijuma, koji nije zaveden u službene obavezne evidencije nuklearnog materijala, čuva se bez posebnih bezbednosnih mera za zaštitu od zračenja i krađe u centru Zagreba, u skladištu nuklearnog otpada Instituta Ruđer Bošković, objavio je danas Večernji list.

Lista navodi da je i

Vlasnik firme koja je sanirala odlagalište i pripadajuću labaratoriju Mladen Novaković potvrdio je zagrebačkom listu da se do pre nekoliko sedmica nije znalo za taj nuklearni otpad. List navodi da je vest o pronalasku nuklearnog materijala, potencijalno vrlo opasnog za zdravlje ljudi i okolinu, ali i pogodnog za zloupotrebu u kriminalne svrhe, šokirala hrvatske bezbednosne i stručne službe.

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost o svemu je obavestio Vladu, a u istragu o njegovom poreklu uključene su i domaće tajne službe. List navodi da je reč o "žutom kolaču", pročišćenom koncentratu uranijumske rude, koja sardži uranijumov oksid, koji se obogaćivanjem pretvara u nuklearno gorivo. Nivo radijacije u skladištu bio veći od dopuštene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track