Najnovije vesti

INCIDENT NA PAGU: Policija i meštani sprečili Izraelce da snime film o ustaškim logorima!
Foto: Prinskrin Hrt

Nepoželjna tema

INCIDENT NA PAGU: Policija i meštani sprečili Izraelce da snime film o ustaškim logorima!

Hrvatska
Neki od meštana izjavili su za HRT da ništa ne znaju i da su uvređeni jer stalno dolaze ekipe koje snimaju kuće u kojima su navodno bili logoraši

ZAGREB - Izraelska televizijska ekipa nameravala je na ostrvu Pag da snimi dokumentarni film o ustaškim koncentracionim logorima uspostavljenim početkom Drugog svetskog rata u uvali Slana i Metajni na Pagu, ali to nisu uspeli jer su meštani Metajne pozvali policiju zbog "neovlašćenog snimanja škole" pa je izraelska televizijska ekipa napustila Pag u pratnji policije, objavio u nedelju HRT u svom Dnevniku.

 

Početkom Drugog svetskog rata koncentracioni logori uspostavljeni su u uvali Slana na Pagu gde je, kako navodi HRT, "u leto 1941. pod vedrim nebom živelo na području uvale Slana i Metajna više od 8.000 duša, u neljudskim uslovima. Njihov "zločin" bio je što su bili Jevreji, Romi ili Srbi. Deportovani su iz Zagreba ili s gospićkog područja".

 

Velika većina logoraša bile su žene, a nakon tri meseca logor je zatvoren. S izraelskom ekipom na Pag stigao je i Dani Novak, 70-godišnji Jevrejin iz SAD-a koji je za HRT izjavio kako je došao da istraži mesto na kojem su bile njegova baka i tetka. "Znam da su bile utamničena u jednoj kući u Metajni", rekao je on. Predstavnica jevrejske nacionalne manjine grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković izjavila je da je policija najpre izraelskoj TV ekipi oduzela pasoše, ali se posle vrlo korektno ponela.

 

U Policijskoj upravi Ličko-senjskoj rečeno je da su u subotu u 17.50 sati policijski službenici Policijske stanice Novalja primili dojavu građanina da u Metajni više osoba snima školu. Policija tvrdi da televizijskoj ekipi nisu oduzimali pasoše.

 

Meštani Metajne pozvali su policiju zbog neovlašćenog snimanja škole, a neki od njih izjavili su za HRT da ništa ne znaju i da su uvređeni jer stalno dolaze ekipe koje snimaju kuće u kojima su navodno bili logoraši, što jedan od meštana negira.

 

Kako je preneo HRT, izraelska TV ekipa snimanje će nastaviti na Petrovoj gori.

 

(Jutarnji.hr)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...