DIGLA SE I HRVATSKA PRIVREDNA KOMORA: Otvorite granice ili ćemo propasti
Foto: Beta A

Šteta obostrana

DIGLA SE I HRVATSKA PRIVREDNA KOMORA: Otvorite granice ili ćemo propasti

Hrvatska -
Potpredsednik Komore Josip Zaher je apelovao i na Srbiju da ne kreće s rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike

ZAGREB - Hrvatska privredna komora zatražila je otvaranje granica kako bi se "sprecila katastrofa za hrvatsku privredu, koja je ionako na kolenima" i apelovala na Srbiju da ne uvodi rigorozne mere, koje će oštetiti privrednike obe zemlje, javili su hrvatski mediji.

"Apelujemo na one koji odlučuju da granice za teretni saobraćaj, odnosno privrednike, budu otvorene da bi se sprečila katastrofa za hrvatsku privredu koja je ionako na kolenima", izjavio je na konferenciji za novinare potpredsednik Komore za turizam, trgovinu i finansije Josip Zaher.

"Najveće posledice imaće firme koje posluju sa Srbijom, ali i svi oni čije je poslovanje na bilo koji način povezano s teritorijom Srbije, koja je ujedno jedna od naših najvažnijih trgovinskih partnera", upozorava Zaher.

Zaher je apelovao i na Srbiju da "ne kreće s rigoroznim merama koje će oštetiti i hrvatske i srpske privrednike". Naveo je da ima razumevanja za izbegličku krizu, ali i istakao da je imperativ da se omogući neometano poslovanje privrednika. Prema njegovim rečima, hrvatski izvoz u Srbiju godišnje iznosi 509 miliona evra, što je čini šestim najvažnijim tržištem za hrvatske izvoznike.

Zaštitu Privredne komore Hrvatske zatražili su, pre svega, direktor kontroliga Kraša, koji je tradicionalni izvoznik u Srbiju, ali i na području Makedonije i Kosova. Godišnje preko tog jednog prelaza Kraš izveze preko 2.000 tona konditorski proizvoda.

Problem je nastao i za Končar Ugostiteljsku opremu, koji svoje proizvode izvoze u Srbiju, ali i uvoze tehniku iz Srbije, koja nema proizvođače ugostiteljske opreme.

Iz firme Agrofructus upozoravaju da u poslednjih nekoliko dana trpe veliku štetu zbog zatvaranjem graničnih prelaza sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track