MILANOVIĆ NASTAVLJA PO STAROM: Srbija ne funkcioniše kao država!
Foto: Ap

O izbegličkoj krizi

MILANOVIĆ NASTAVLJA PO STAROM: Srbija ne funkcioniše kao država!

Hrvatska -
Ja bih hteo da naši istočni susedi funkcionišu kao država što oni mogu, ali ne žele, poručio je hrvatski premijer

Hrvatski premijer Zoran Milanović danas je ponovo, povodom izbegličke krize, optužio Srbiju da ne radi "apsolutno ništa" i da "ne funkcioniše kao država", dodajući da je za njega jedina bitna adresa - Zapad.

"Ja bih hteo da naši istočni susedi funkcionišu kao država što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda imaju manje resurse i negde slabije funkcionišu od Hrvatske, ali Srbija nije treći svet, a ne rade apsolutno ništa", kazao je Milanović, piše "Večernji list".

On je na skupu aktivista i simpatizera SDP-a, u Sisku, dodao da granica prema Srbiji, za sada, ostaje otvorena. Hrvatski premijer je, takođe, rekao da ga "sitni lobiji i razni interesi nekih komora i stranačke veze tih komora" neće sputati da donese odluku "koja je u interesu Hrvatske i njenih građana".

"To je broj jedan, da ljudi danas mogu da idu u crkvu, a ako ne idu u crkvu da mogu da idu na kafu ili se sigurno osećaju kod kuće", kaže Milanović.

"Sve drugo je sporedno, hoće li se neki kamion sa igračkama ili čokoladom u Srbiji iskrcati danas ili idućeg meseca nije prioritet. Važno je i to, ali nije prioritet. A oni koji šuruju s Budimpeštom i Beogradom neka slobodno to nastave", dodao je Milanović.

Foto: AP
Foto: AP

On kaže da jke "u stalnom kontaktu sa austrijskim kancelarom, koji je na čelu države koja je na udaru", dok smo je Hrvatska samo tranzitna država. "Razmenjujemo informacije i to je za mene bitna adresa - to je Zapad", rekao je Milanović.

Pošto je u Hrvatskoj počela predizborna kampanja, on je izbegličku krizu iskoristio i za napad na političke protivnike.

"Za sada možemo ovako, osiguravamo uslove. Tamo gde su (ministar odbrane Ante) Kotromanović i (ministar unutrašnjih poslova Ranko) Ostojić, stvari funkcionišu, a tamo gde su (generalni sekretar HDZ Milijan Brkić) Vaso i (predsednik HDZ Tomislav) Karamarko, ne", istakao je Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track