PRESELA MU PESMA: Slavoncu 700 evra penala zbog bećarca, a evo i kakvog!
Foto: Facebook/Branimir Čolaković

Policajka ga prijavila zbog bezobrazluka

PRESELA MU PESMA: Slavoncu 700 evra penala zbog bećarca, a evo i kakvog!

Hrvatska -
Ja sam zapevao Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se na*uzi... Što je u pesmi, to sme da se peva, lud bi bio ko bi zamerio, rekao je Branimir Čolaković, član KUD Valpovo 1905

Pevanje bećarca na manifestaciji "Ljeto Valpovačko" u junu ove godine moglo bi 24-godišnjeg Slavonca Branimira Čolakovića da košta skoro 700 evra, odnosno, 5.000 hrvatskih kuna. Čolaković, koji je član HKUD-a Valpovo 1905, dobio je prekršajnu prijavu, a sumnjiči se da je prekršio Zakon o ravnopravnosti polova.Čolakovića je prijavila policajka koja je osiguravala skup, a prijavu je ''zaradio'' spornim stihom bećarca.

"Kao i uvek, zajedno s članovima HKUD-a Valpovo kretao sam se u povorci folklornih ansambala, šokačkih zaprega i jahača. Tradicionalno, u povorci su se pevali bećarci, a ja sam zapevao: ''Mala moja, ti u plavoj bluzi, dođi bliže pa mi se na*uzi...''. Što je u pesmi, to sme da se peva, lud bi bio ko bi zamerio" rekao je Čolaković i dodao da ga je u bećarcu pratio ostatak HKUD-a.

Kada mu je na kućnu adresu stigla prijava šokirao se, a kaže, ni na kraj pameti mu nije bilo da će reči bećarca nekoga povrediti. Ističe kako je njegov slučaj možda i jedini takav jer se bećarci pevaju od pamtiveka i da nikada nije čuo da su reči nekoga naljutile, prenosi Glas Slavonije. Podsetio je i da je UNESCO-ov Odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine, slavonski bećarac 2011. godine uvrstio na spisak.

"Sve sam odlučio da podelim s javnošću jer što ne želim da se ikada ikome tako nešto dogodi i da to bude prvi i poslednji slučaj jer mislim da ovo nema smisla", zaključuje Čolaković koji iščekuje ishod sudskog postupka.

(Glas Slavonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track