(VIDEO) KAKO VLADA HRVATSKE BRINE O MIGRANTIMA: Volonterima zabranjuju da pomažu izbeglicama
Foto: Reuters/Antonio Babic

Neobjašnjiva odluka

(VIDEO) KAKO VLADA HRVATSKE BRINE O MIGRANTIMA: Volonterima zabranjuju da pomažu izbeglicama

Hrvatska -
U prihvatnom punktu Bapska, gde svakoga dana uđe do 6.000 izbeglica, ima samo jedan šator Crvenog krsta

Odluka da se stotinama volontera iz nevladinih udruženja i inicijativa zabrani dalji rad u prihvatu izbeglica i migranata izazvala je pravu paljbu na društvenim mrežama usmerenu prema državnim institucijama i Crvenom krstu.

Volonteri s terena javljaju da je situacija katastrofalna, a jedan od njih objavio je post u kojem tvrdi da je na prihvatnom punktu u Bapskoj, gde u Hrvatsku svakoga dana uđe do 6.000 izbeglica, “jedan jedini šator Crvenog krsta gde izbeglice dobiju flašicu vode i čokoladni štapić", piše Jutarnji list.

Nakon toga ih policija okuplja oko 500 metara dalje, gde su volonteri koji su se organizovali samoinicijativno i kojima izbeglice dolaze gladni, žedni, prehlađeni u kratkim pantalonama i japankama bez čarapa. Pre nego što ih ukrcaju u autobuse i odvedu u Opatovac, može proći i 3-4 sata na kiši, vetru i hladnoći!” Volonterima je u međuvremenu rečeno da na terenu ne mogu biti bez akreditacije, a za to se moraju učlaniti u neku od humanitarnih organizacija. Oni tvrde da se time bez potrebe troše njihova energija i vreme.

- Očigledno je da sve usmeravaju prema Crvenom krstu, a nas žele skloniti odavde iako od prvoga dana pomažemo svojim resursima i akcijama koje sami organizujemo. Ne razumem zašto. - rekao je Luka Juranić, jedan od pokretača inicijative “Are You Syrious” koja okuplja desetine volontera svakodnevno angažovanih na terenu.

https://www.youtube.com/watch?t=79&v=TYSd4AcFNg4

Inače, volonterima je zabranjeno i kuvanje toplih obroka izbeglicama na prihvatnom punktu u Bapskoj.- Nismo im mi zabranjivali, ali ovo je uređena država i ako sanitarna inspekcija utvrdi da se kuva na otvorenom, možemo napraviti dodatne probleme pa da se ljudi razbole. Volontere niti je ko zvao, niti su bili potrebni. Ko bi bio odgovoran da se neko razboli? Naravno, ja - rekao je ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić.

Juranić je Jutarnji rekao da je hrvatskim operaterima poslao zahtev da na prihvatnom punktu u Bapskoj postave hotspotove i generatore za punjenje mobilnih telefona, kako bi se izbeglice mogle javiti svojim porodicama.

- Odgovor iz jedne naše telekomunikacione firme me je šokirao. Rekli su mi, naime, da im je MUP zabranio postavljanje hotspotova - rekao je Juranić.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track