(VIDEO) SLAVONSKA PARAVOJSKA: Evo kako Glavaš uvežbava tajnu stranačku gardu
Foto: Youtube/Printscreen/24sata.hr

Crne uniforme i beretke

(VIDEO) SLAVONSKA PARAVOJSKA: Evo kako Glavaš uvežbava tajnu stranačku gardu

Hrvatska -
To su samo pripreme za Sabor. Ništa neobično i ništa posebno, kažu iz Glavaševe stranke HDSSB

OSIJEK - "Pozor! Slavonska sokolska gardo, Domovini verni!" zapovedao je Branimir Glavaš u praznoj sportskoj dvorani jedne škole u Osijeku.

"Uvek verni" ogovaralo je 30 mladića odevenih u crne uniforme s crnim beretkama na glavama. Na levoj ruci stoji grb, a na prsluku stoji natpis "Slavonska sokolska garda" ispod kojeg je logo HDSSB-a,(Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje), stranke koju je utemeljio Branimir Glavaš. On nadgleda pripreme novoustrojene stranačke počasne jedinice koja se priprema za svoje prvo javno predstavljanje na Saboru stranke.

Reč je o jedinici koja izgleda kao prava vojna jedinica. Jedino što nemaju oružje, već u rukama drže stranačke i državne zastave. Iz HDSSB-a poručuju da se ne događa ništa posebno.

"To su samo pripreme za Sabor. Ništa neobično i ništa posebno" kaže jedan očevidac. Ipak, jasno je da se u Glavaševoj stranci stvara nekakva jedinica koja po mnogo čemu podseća na vojsku i nosi vojna obeležja i samim tim izaziva pažnju javnosti.

"Mi u tome stvarno ne vidimo ništa posebno, niti za to imamo neke skrivene motive. Ovo nije nikakva paravojska ili nešto slično već obična stranačka počasna jedninica koja će svoju premijeru imati na Saboru, na kojem ćemo usvojiti i izmene Statuta, a koje uključuju i osnivanje ovakvih jedinica i organizacijskih oblika, sportskih sekcija i slično. To su mladi članovi naše stranke koji su sami izrazili želju da se ovako organizuju, a mi stariji smo im u tome pomogli, jer je bolje da se mladi bave sportom, nego da se drogiraju i opijaju", objašnjavaju iz stranke.

Mladiće u crnim uniformama za nastup na Saboru već tri nedelje pripremaju penzionisani zapovednici Hrvatske vojske, ali i instruktori počasne garde „Hrvatski sokol“ iz Osijeka.

Kasnije se javio i sam Glavaš koji je negirao da se radi o tajnoj gardi.

"Nije to vojna jedinica. Sada se u stranci osniva sportsko rekreacijska sekcija koja će biti u službi sporta i stranke", kaže Glavaš. Takođe, on je za N1 rekao da ne treba bežati od crne boje uniformi, jer je ima i specijalna policija.

"Dugine boje bi slale poruke koje bi razbile stranku. Odlučili smo se za crnu boju jer djeluje elegantno i svečano. Nikakve razlike nema između uniforme u duginim bojama i crne boje", kaže..

(Jutarnji/24sata.hr/)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track