SRBI SASTAVLJAJU HRVATSKU VLADU: Manjine odlučuju ko će vladati Zagrebom
Foto: Profimedia

U susret parlamentarnim izborima

SRBI SASTAVLJAJU HRVATSKU VLADU: Manjine odlučuju ko će vladati Zagrebom

Hrvatska -
Srpska manjina ima zagarantovana tri, od ukupno osam mesta u hrvatskom Saboru i to može biti presudno pri izboru novog premijera

ZAGREB - Srbi u Hrvatskoj spremni su za parlamentarne izbore, a da li će iduće četiri godine hrvatsku Vladu voditi HDZ ili SDP, najverovatnije će odlučiti stranke manjina, što dokazuje i činjenica da je najveća srpska stranka u Hrvatskoj SDSS već dobila poziv za saradnju od SDP-a.

Hrvatski sabor, Foto: Beta/AP
Hrvatski sabor, Foto: Beta/AP

Srbi, kao manjina, imaju zagarantovana tri, od ukupno osam mesta za manjinske stranke. S obzirom na to da je izvesno da ni SDP ni HDZ neće dobiti dovoljan broj poslanika u parlamentu (Saboru) da formiraju Vladu, Srbi i ostale manjinske stranke će biti ti koji će odlučiti ko će biti novi hrvatski premijer.

Ni HDZ ni SDP nemaju većinu, Foto: Beta
Ni HDZ ni SDP nemaju većinu, Foto: Beta

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović raspisala je redovne parlamentarne izbore u Hrvatskoj za 8. novembar ove godine. Ovaj “najraniji termin” za raspisivanje izbora, kako ga nazivaju u hrvatskim medijima, prema pisanju istih i nije iznenađenje, jer se obema glavnim hrvatskim političkim strankama – Socijaldemokratskoj stranci (SDP), koju predvodi aktuelni premijer Zoran Milanović, i opozicionoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), na čelu sa Tomislavom Karamarkom, žuri na izbore.

Tomislav Karamarko, Foto: Beta
Tomislav Karamarko, Foto: Beta

Istraživanja javnog mnjenja o tome ko bi mogao pobediti pokazuju tesnu većinu između ove dve opcije, pa se ni najozbiljniji analitičari ne usuđuju da daju prednost jednima ili drugima.Ipak, u svetlu poslednjih dešavanja, blagu prednost koju je HDZ imao nad SDP-om zbog vođenja nacionalne politike, posebno prema manjinama, odnosno Srbima, sada je splasnula posle Milanovićeve retorike prema Srbiji zbog migrantske krize.

(Sputniknews.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track