HAPŠENJE VEKA U HRVATSKOJ: Komšije u veš mašinama prevezle 717 kg heroina iz Turske!
Foto: Printskrin Yt

Devetorica iza rešetaka

HAPŠENJE VEKA U HRVATSKOJ: Komšije u veš mašinama prevezle 717 kg heroina iz Turske!

Hrvatska -
Kao glavnog organizatora u Hrvatskoj USKOK je osumnjičio Bojana Meštrovića, vlasnika jedne male firme iz Zagreba

ZAGREB - Nakon jednoipogodišnje istrage u koju su bili uključeni i istražitelji drugih zemalja, hrvatska policija uhapsila je devetočlanu grupu krijumčara koja se sumnjiči da je od kraja jula 2013. godine prošvercovala skoro tonu heroina i 14 tona anhidrida octene kiseline, supstance potrebne za prozvodnju heroina iz morfijumske baze.

Akcijom je kooridinisao USKOK, koji je po nalogu istražnih sudija, godinu i po tajno prisluškivao ovu grupu. Zanimljivo je da među osumnjičenima nema poznatih imena iz kriminalnog miljea, iako se radilo o impresivnim količinama narkotika. Upravo iz toga proizilazi sumnja da su osumnjičenici bili samo prevoznički deo veće grupe mnogo ozbiljnijih krijumčara koji su nedavno uhapšeni u Austriji i Nemačkoj.

Kao glavnog organizatora USKOK je osumnjičio Bojana Meštrovića (48), vlasnika male firme u Zagrebu, koji je pre nekoliko dana i završio u Remetincu. Inicijale njegovog imena su pre godinu i po otkrili novinari kad su pokušali da saznaju kome je pripadao kamion koji je pao na graničnom prelazu između Turske i Bugarske i u kojem se nalazilo 717 kilograma heroina. Upravo nakon te zaplene turske policije, u čitavu priču uključila se i hrvatska policija i istražitelji USKOK-a.

Kamion su turski policajci zaplenili 31. jula 2013. nakon što su rentgenskim pregledom otkrili da nešto nije u redu s gustoćom prijavljenog tereta. Naime, u teretnjaku su bile prijavljene mašine za sudove, međutim kad su ih policajci otvorili u njima su pronašli 717 kilograma smeđeg praha.

Pošiljka je bila procenjena na oko 20 miliona evra. Vozač kamiona bio je Dubravko Nižić zvani Brkica (59), hrvatski državljanin, poznat Interpolu, koji se upravo vratio s odsluženja četvorogodišnje zatvorske kazne na koju ga je osudio zagrebački Županijski sud kao jednog od prevoznika heroina i marihuane za Ivana Vargu, “dilera s estrade”.

Varga i ostali bili su uhapšeni četiri godine ranije u akciji Kalnik, sprovedenoj u saradnji s britanskim Skotland Jardom, zbog prevoza nekoliko tona marihuane i više desetina kilograma heroina širom Evrope. O hapšenju su tada izveštavali i hrvatski mediji, budući da je u Turskoj pao Hrvat s velikom količinom droge.

Pokušavajući da doznaju otkud mu kamion, odnosno za koga je drogu vozio, novinari su nazvali firmu iz Koprivnice, međutim vlasnica je tada rekla da je kamion nedavno prodat B. M. iz Zagreba, a radilo se o Meštroviću.

Policija ga je stavila pod tajni nadzor, sumnjajući da je kamion sa 717 kilograma heroina samo pošiljka već uhodane rute. Ubrzo je akcija počela da daje rezultate pa su nekoliko meseci nakon zaplene kamiona turski policajci na graničnom prelazu između Bugarske i Turske ponovno zaplenili kamion kojim je upravljao Hrvat.

Ovog puta vozač je bio Petar Rendulić, a u njegovom kamionu pronađeno je ukupno 14.000 litara anhidrida octene kiseline, koja je bila skrivena iza džakova sa cementom. Ta količina bila bi, prema procenama turskih istražitelja, dovoljna za proizvodnju oko sedam tona heroina.

Kako su istražitelji tada zaključili, radilo se o grupi koja je na područje Turske odvozila supstance za proizvodnju heroina, a koje su nabavljali na području zemalja EU. Onda bi u Turskoj u tajnoj fabrici proizveli heroin, koji bi zatim vraćali nazad na područje zapadne Evrope i prodavali ga.

Za sada još nije poznato da li su turski policajci uspeli da lociraju takvu fabriku ili laboratoriju. Ipak, nakon jednoipolgodišnjeg praćenja i snimanja tokom kojeg su registrovane i druge pošiljke manjih količina heroina, policajci i istražitelji USKOK-a zaključili su da su prikupili dovoljno dokaza zahapšenje, pa se se krenulo u akciju.

Osim Meštrovića, u Hrvatskoj je uhapšeno još desetak osoba, a na kraju je istraga otvorena protiv ukupno njih devet. Neki od osumnjičenih odmah su priznali dela i za njih istražni zatvor nije zatražen.

(Jutarnji list)

http://www.youtube.com/watch?v=bzRia5rDZ4M

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track