STRADALI OD USTAŠA: Ekshumirane kosti srpskih mučenika iz jame Gavranica
Foto: Printskrin Rtrs

Gornje Hrasno

STRADALI OD USTAŠA: Ekshumirane kosti srpskih mučenika iz jame Gavranica

Hrvatska -
Posmrtni ostaci srpskih mučenika iz Gornjeg Hrasna biće privremeno smešteni u manastir Zavalu

NEUM - Posmrtni ostaci srpskih stradalnika iz sela Gornje Hrasno, koje pripada opštini Neum, a nalazi se na tromeđi između Neuma, Stoca i Ljubinja, ekshumirani su juče.

U jamu Gavranica, koja se nalazi nedaleko od ovog sela, srpske stradalnike ustaše su bacile na Vidovdan 1941. godine.

Posmrtni ostaci izvađeni su iz jame 1970. godine i sahranjeni u spomen-kosturnicu u Gornjem Hrasnu, da bi ustaše 1992. godine izvršile novi zločin, minirajući ovo spomen obeležje. Sumnjalo se da su kosti izvađene i bačene.

Na inicijativu potomaka stradalnika, kao i vladike zahumsko-hercegovačkog Grigorija i uz prisustvo umirovljenog vladike Atanasija, igumana zavalskog Vasilija, arheologa Ivane Grujić, mesnog paroha i velikog broja naroda danas je izvršeno otkopavanje grobnice.

U jami je stradalo 66 Srba, a od toga 19 članova porodice Bukvić. Milovan Bukvić je, kako kaže, tužan zbog sudbine svojih predaka i ostalih stradalnika, ali i zadovoljan jer su posmrtni ostaci pronađeni i moći će biti dostojno sahranjeni.

Posmrtni ostaci srpskih mučenika iz Gornjeg Hrasna biće privremeno smešteni u manastir Zavalu.

Potomci srpskih mučenika bačenih u jamu Gavranica nadaju se da će u Gornjem Hrasnu ponovo biti obnovljena spomen-kosturnica i da će kosti njihovih predaka mirno počivati u rodnoj grudi.

Crkva svetog Јovana u ovom selu koja potiče iz vremena Nemanjića minirana je i srušena do temelja u aprilu 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Početkom devedesetih u selu je živelo tridest.srpskih porodica, a nakon poslednjeg rata nijedna.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track