JOSIPOVIĆ I PUSIĆEVA BOGATAŠI: Ivo samo na štednji ima skoro 300.000 evra
Foto: Reuters

Hrvatski bogataši

JOSIPOVIĆ I PUSIĆEVA BOGATAŠI: Ivo samo na štednji ima skoro 300.000 evra

Hrvatska -
Prema istraživanju Forbsa, u koje je bilo uključeno 11 lidera političkih opcija u Hrvatskoj, najbolje stojeći političari su bivši predsednik i aktuelna ministarka spoljnih poslova

ZAGREB - Prema istraživanju Forbsa, u koje je bilo uključeno 11 lidera političkih opcija u Hrvatskoj, koji imaju obavezu da ispune imovinske kartice, među bogate građane svrstani su, između ostalih, bivši predsednik Ivo Jospović i aktuelna potpedsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić.

Oni nemaju dugova, a imaju vrednu imovinu i štednju, pretežno sa svojim supruzima ili suprugama, zaključila je Dragana Radusinović za Forbes, preneo je portal zagrebačkog Jutarnjeg lista. Među njima bi, kako se navodi, bio i Darinko Kosor, ali on nema obvezu da ispunjava imovinsku karticu, a vrednost Radimira Čačića procenili su na osnovu istorijskih podataka.

U imovinskoj kartici bivša premijerka Jadranka Kosor nije navela procenjenu vrednost svog stana. Međutim, s obzirom na visinu štednje, nešto je imućnija od aktuelnog premijera i lidera SDP Zorana Milanovića i predsednika najuticajnije opozicione HDZ Tomislava Karamaka, koji bankama, za razliku od nje, otplaćuju kredite, a štednje nemaju, piše Forbes.

Karamarku još nije istekao zakonski rok za prijavu imovine svoje supruge u imovinsku karticu, a ostalima je prebrojena vrednost štednje i nekretnina koje poseduju bračni partneri. Gradonačelnik Milan Bandić, s obzirom na vrednost nekretnina, ali i dug u švicarskom franku, ne može se smatrati bogatim, piše Forbes. Prema podacima, koje je objavio Forbs, predsednik vlade ima godišnju neto platu u iznosu 264,8 tisuća kuna, stan u vrednosti 1,9 miliona kuna, a banci duguje 122 hiljade evra (915 hiljada kuna).

Tomislav Karamarko (HDZ), zastupnik u Hrvatskom saboru ima neto platu u iznosu 218,9 hiljada kuna, stan u vrednosti 1,3 miliona kuna i dug banci u iznosu 463,3 hiljade kuna. Jadranka Kosor (nezavisna), zastupnica u Hrvatskom saboru ima godišnju neto platu od 244,2 hiljade kuna, vrednost njenog stana je nepoznata, a poseduje ušteđevinu od 400 hiljada kuna, odnosno 27,4 hiljada evra.

Ivo Josipović (Naprijed Hrvatska), bivši predsednik Republike, od 2010 do 2015. godišnja plata u mandatu: 266,8 hiljada kuna, ostali prihodi su 15 hiljada kuna, poseduje nekretnine u vrednosti 4,9 miliona kuna i na štednim računima ima 290 hiljada evra, 70 hiljada kuna.

Milan Bandić (Bandić Milan 365), gradonačelnik Grada Zagreba prima godišnje 219 hiljada kuna neto, poseduje automobil vredan 10 hiljada kuna, nekretnine u iznosu 2,5 miliona kuna, dok banci duguje 171,6 hiljada švajcarskih franaka. Istraživanje je urađeno u predizbornoj kampanji uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani 8. novembra 2015 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track