VELIKI MEDIJSKI SKANDAL Holandski Volkskrant objavio je lažni intervju sa Erdemovićem o Srebrenici
Foto: Printskrin

Izmišljen razgovor

VELIKI MEDIJSKI SKANDAL Holandski Volkskrant objavio je lažni intervju sa Erdemovićem o Srebrenici

Hrvatska -
Holandski dnevnik Volkskrant objavio je intervju koji je najvećim delom kopiran iz knjige hrvatske spisateljice

Glavni urednik uglednoga holandskog dnevnika Volkskrant, Filipe Remark, u javnom izvinjenju čitaocima otkrio je da je taj list ovoga jula u povodu 20. godišnjice u Srebrenici, objavio lažni intervju s Draženom Erdemovićem, jednim od optuženih za zločin koji je najvećim delom kopiran iz knjige hrvatske spisateljice Slavenke Drakulić “Oni ne bi ni mrava zgazili”.Naime, mladi novinar na praksi u Volkskrantu, Girlof de Moi, kopirao je delove priče Slavenke Drakulić “Jedan dan u životu Dražena Erdemovića”, pozorišni komad Kiti Felde “A Patch of Earth” i Erdemovićevo svedočenje pred sudom, predstavivši ih kao njegov intervju s Erdemovićem koji je, kako je objavljeno, vodio telefonski.Uspešna karijera- Očigledno je mladom novinaru bilo stalo da što pre napravi uspešnu karijeru pa nije imao vremena da istražuje i kopa po arhivama da bi napisao verodostojni tekst - kaže spisateljica Slavenka Drakulić. Do Erdemovića, nastavlja, nije mogao da dođe jer je on zaštićeni svedok.- A kako je već pročitao moju knjigu, našao je jednostavno “rešenje”. Računao je valjda da je moja knjiga u Holandiji objavljena odavno, tačnije 2003., i da je može slobodno pokrasti. Učinio je to tako da je treće lice iz priče “Jedan dan u životu Dražena Erdemovića” pretvorio u prvo, odnosno u glas samog Erdemovića. Problem je, navodno, nastao onoga časa kad je urednike neko upozorio da je čudno kako je dobio intervju od zaštićenog svedoka. I tako su pokrenuli istragu - prepričava.

foto: Fonet
foto: Fonet

Mladić nije, dodaje, odmah priznao krađu, branio se sve dok mu nisu dali tekstove koje je kopirao. De Moi je pre objavljivanja intervjua kontaktirao Slavenku Drakulić 3. jula ove godine. Naveo je da je pročitao njenu knjigu i napisao da bi želeo da piše o Erdemoviću pa je zamolio da mu pomogne oko mogućih izvora.- Odgovorila sam mu, navodeći izvore koje sam koristila, u prvom redu dokumente Međunarodnog suda u Hagu, zatim materijale agencije SENSE koja se specijalizivala za praćenje suđenja kao i materijale iz štampe. Imao je dovoljno izvora, ali očigledno ne i vremena jer se sporni “intervju” pojavio već 11. jula. O tome, svakako, nisam imala pojma - kaže Slavenka Drakulić koju je uredništvo novina kontaktiralo i uoči objave izvinjenja. Obavestili su je šta se dogodilo te da će objaviti izvinjenje s njenim imenom.- Naravno da nisam imala ništa protiv jer je u pitanju bila verodostojnost njihovih glavnih dnevnih novina, kao i lekcija mladim novinarima. Žao mi je što je navodno talentovani mladić posegnuo za plagiranjem, umesto da gradi karijeru tako što će se afirmisati svojim tekstovima - kaže Drakulić koja ni u jednom trenutku nije pomislila da traži naknadu štete sudskim putem.Izvinjenje uredništva- Uredništvo je objavilo izvinjenje, a pre toga su me nazvali i pitali za dozvolu. I oni sami su prevareni, dakle mogla bih tužiti jedino Girlofa de Moija. Mislim da je dovoljno kažnjen time što mu se ime pojavilo u ovom kontekstu, tako da je već na samom početku karijere izgubio jedino što novinar uopšte ima: verodostojnost. Ako mu to nije lekcija, onda zaista ništa drugo ionako ne bi imalo smisla - kaže.

Filipe Remark, foto Twitter
Filipe Remark, foto Twitter

U javnom izvinjenju je uredništvo novina objavilo: “Ovo je neprihvatljiva greška i mi u uredništvu snosimo odgovornost što nismo obratili dovoljno pažnje na mladog kolegu koji je pisao tako puno i dobro. Izvinjavamo se čitaocima, kao i autorima i medijima čiji je rad zloupotrebljen”. S novinarom de Mooijom list je odmah prekinuo saradnju, a trenutno traje istraga svih članaka koje je napisao i koji će se s istaknutim upozorenjem nalaziti na vebsajtu lista dve nedelje kako bi javnost u njih imala uvid. Čini se da oko trećina njegovih članaka sadrži plagirane delove.(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track