LEKARI IMAJU PUNE RUKE POSLA: Beba izbeglica sa srčanom manom prebačena u Zagreb
Foto: Reuters/Dado Ruvić

Mnogi su bolešljivi

LEKARI IMAJU PUNE RUKE POSLA: Beba izbeglica sa srčanom manom prebačena u Zagreb

Hrvatska -
Beba s urođenom srčanom manom, koja je u četvrtak stigla u zimski tranzitno-prihvatni centar u Slavonskom Brodu, u lošem je zdravstvenom stanju hitno dovezena u brodsku Opštu bolnicu.

Posle ukazane pomoći, prebačena je u zagrebački KBC Rebro, gde joj tamošnji lekari pružaju potrebnu zdravstvenu pomoć. U dnevnoj bolnici koja radi u okviru kampa pomoć lekara svaki dan zatraži više od 200 izbeglica. Mnogi od njih dolaze prehlađeni, s respiratornim problemima, upalama grla i drugim bolestima od kojih u ovim mesecima oboleva i domaće stanovništvo.

"Od ukupnog broja pacijenata koji su zatražili našu pomoć, u brodsku Opštu bolnicu prevezli smo njih petoro", kaže doktorka Branka Bardak.

Portparolka Hrvatskog crvenog krsta, Katarina Zorić iz Slavonskog Broda, pozvala je sve lljude dobre volje da daju pokrivače i toplu zimsku odeću, pogotovo dečju.

U brodski centar iz Šida svakoga dana u proseku stigne pet vozova sa oko 5.500 izbeglica. Zadržavaju se uglavnom oko tri sata i onada nastavljaju put prema Sloveniji i Austriji. Danas u podne u kampu ih je bilo oko 1.150. Od početka krize u Hrvatsku ih je ušlo više od 330.000.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track