IZBORI U HRVATSKOJ: Kome će Most dati podršku, Milanoviću ili Karamarku?
Foto: Reuters

Koalicija

IZBORI U HRVATSKOJ: Kome će Most dati podršku, Milanoviću ili Karamarku?

Hrvatska -
Lider Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je danas da ta stranka još nije odlučila hoće li podršku za sastavljanje nove vlade dati koaliciji okupljenoj oko Socijaldemokratske partije (SDP) dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića ili koaliciji Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka.

"O tome nismo odlučivali. Danas se odlučivalo o popisu reformi koje će biti na (pregovaračkom) stolu“, rekao je Petrov novinarima u Zagrebu posle sednice stranačkog vrha. On je rekao da Most ne želi da izazove ustavnu krizu, pa će napraviti "realan popis reformi" koje bi bile prihvatljive za potencijalne partnere.

"Podržaćemo one koji odluče da prihvate promene“, naglasio je Petrov, ali nije precizirao šta te reforme konkretno podrazumevaju. Čelnici Mosta odbacili su danas medijska nagađanja da će Most u pregovorima tražiti premijersko mesto za bivšeg zamenika predsednika HDZ Dragu Prgometa.

I iz HDZ i iz SDP rekli su danas da su ostvareni kontakti s Mostom, koji je na proteklim parlamentarnim izborima osvojio čak 19 mandata i bez njega neće biti moguće formirati buduću vladu. Koalicija okupljena oko HDZ osvojila je 59 mandata, a SDP koalicija 56, s tim da tri mandata ima i njihov dosadašnji partner Istarski demokratski sabor, pa je rezultat vodećih stranaka izjednačen.

Osam poslanika imaju predstavnici nacionalnih manjina, od kojih tri srpske i to ponovo iz Samostalne srpske demokratske stranke. Spekuliše se da je SDP koalicija već pridobila sedam manjinaca, među kojima su troje članovi neke od stranaka vladajuće koalicije i tri srpska poslanika.

Konačne rezultati Državna izborna komisija trebalo bi da objavi iduće sedmice, jer će izbori biti ponovljeni na sedam biračkih mesta. Iz kabineta hrvatske predsednice saopšteno je da će tek po objavi službenih rezultata predsednica pozvati čelnike stranaka na konsultacije o novom mandataru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track