BOŽO PETROV: Jeftinije je imati nove izbore nego trpeti još jednu nesposobnu vladu 4 godine

Slede otkazi u javnom sektoru

BOŽO PETROV: Jeftinije je imati nove izbore nego trpeti još jednu nesposobnu vladu 4 godine

Hrvatska -
Vođa koalicije nezavisnih lista Most, Božo Petrov, rekao je da je imao neformalne razgovore sa predstavnicima stranaka, a najavio je da službeni razgovori počinju već ove nedelje.

"Očekujem ih i sa SDP-om i s HDZ-om, a mi ćemo pravovremeno obavestiti javnost o tome. Mogu potvrditi da sam se čuo za različitim ljudima, ali to su bili samo izrazi želje da se započne s razgovorima i to smo celo vreme tražili", kazao je Petrov.

"Most neće ni sa kim da pravi koalicije, naša reč je za nas svetinja. Ono što smo obećali ljudima jeste da nema koalicija, ono što tražimo su reforme, a mi to možemo osigurati kontrolisanjem većine u Saboru. U slučaju da bilo koja od tih strana na kraju pristane na naše uslove i ne ispuni ih, ići će izglasavanje nepoverenja vladi jer je na kraju jeftinije napraviti nove izbore nego trpeti još jednu nesposobnu vladu četiri godine" rekao je Petrov.

Kazao je da Mostu uslov za postizanje dogovora oko stvaranja saborske većine nisu pozicije, već reforme koje su nedavno definisali po listi prioriteta.

Gostujući u hrvatskim medijima, Petrov je kazao da je prva reforma na kojoj će insistirati reforma u javnoj upravi. Mora se definisati kriterijum po kom se zapošljava profesionalni menadžment.

"To je nešto što je saborska zastupnica gospođa Dalić predložila pa su je i HDZ i SDP pre pola godine odbili. To je na primer jedna od prvih mera koja može odmah da se napravi", kazao je Petrov i dodao da to ne znači definisanje manjih plata, već njihovo određivanje prema učinku. Dodao je da se deo ljudi u javnom sektoru može prekvalifikovati.

"Država danas ima toliko zaposlenih u javnom sektoru da će sigurno biti otkaza", zaključio je Petrov.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track