NAPETO NA GRANICI: Hrvatski policajci se povukli, Slovenci imaju rok do jutra da uklone žicu
Foto: Reuters

Prekardašilo im

NAPETO NA GRANICI: Hrvatski policajci se povukli, Slovenci imaju rok do jutra da uklone žicu

Hrvatska -
Hrvatska je najavila da će tokom dana početi sa skidanjem žice na granici sa Slovenijom jer su Slovenci, navodno, žicom zašli na njihovu teritoriju.

Podsećamo, pripadnici slovenačke vojske od jutra podižu ogradu, tačnije, bodljikavu žicu, između hrvatskog graničnog prelaza Bukovja, u Međimurskoj županiji, i slovenačkog Gibina, a do podneva su postavlii oko 500 metara ograde visoke oko metar i 80 centimetara.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ogradu postavlja 50-ak vojnika uz podršku dva kamiona, tzv. labudica i jednog bagera. Vojnicima se žica redovno dovozi i istovaruje pod nastrešnicu graničnog prelaza Gibina.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Nijedna žica ne može da sprečiti izbeglice da nađu svoj put, ali mnogo je bolje da je taj put organizovan", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, dodajući kako misli da je postavljanje žice nepotrebno trošenje novca.

"Bilo bi mnogo pametnije da su sagradili prihvatne centre i utočišta", poručio je Slovencima.

U međuvremenu, hrvatski policajci stigli su na lice mesta u cilju skidanja žice, a kasnije je dat rok Slovencima do sutra ujutru da to sami učine. Kako javljaju hrvatski mediji, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova će slovenačkoj strani zbog graničnog incidenta uputiti protestnu notu.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track