PUPOVAC: Postizborna scena u Hrvatskoj je politički cirkus
Foto: Profimedia

Mišljenje

PUPOVAC: Postizborna scena u Hrvatskoj je politički cirkus

Hrvatska -
Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) Milorad Pupovac, nakon što je zastupnik Mirko Rašković napustio tu stranku kako bi samostalno odlučivao koju će političku opciju podržati, postizbornu scenu u Hrvatskoj smatra "političkim cirkusom"

Pupovac je, naime, nedavno izjavio da ima ozbiljnih indicija da je došlo do organizovane pljačke SDŠ-ovih mandata, a neposredno nakon te njegove izjave USKOK je naredio istragu kupovine zastupničkih mandata.

"Reč je o sramotnim trenucima u pojedinim segmentima, o političkom cirkusu je reč. Situacija je dramatična zbog nedopuštenih sredstava, ali način na koji se politika sramoti, na koji se izbore pretvara u cirkus i pregovore takođe, to je iskustvo koje se više nikada ne bi smelo ponoviti. Ako ne nađemo način kako da ovo završimo nekom vrstom dogovora, bilo novim izborima, što bi verovatno bilo najbolje, mi ćemo ući u fazu ozbiljne političke nestabilnosti.

Dve stranke (HDZ i SDP) koje bi trebalo da razgovaraju boluju od nedovoljne političke zrelosti", rekao je Pupovac za regionalnu TVN1. Pupovacje rekao i da su mnogi u sve ušli nepripremljeni, ušli su s nekoliko opštih fraza o tome šta Hrvatskoj treba, pa svedočimo vežbi pregovaračkog procesa.

"Najspornije je to što se rastače politička moć i volja naroda. Uništavamo politiku, a time i državu. Ostaće samo oni koji imaju svoju moć, i narod će je morati slušati. To je opasno i sporno", rekao je Pupovac. Pupovac, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog veća, je zapitao da li Srbi kao manjina u Hrvatskoj ne smeju biti patriote, kojima je, kako je rekao, ustavni patriotizam na prvom mestu? "Neka nam to kažu, a oni koji to govore zapravo nam to već govore. Na to pristati nećemo", poručio je Pupovac napomenuvši da mu je lider HDZ-a rekao da on ne predstavlja sve Srbe u Hrvatskoj.

"Ni Karamarko ne predstavlja sve Hrvate", kazao je Pupovac. Najavio je da će predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zamoliti da stane u odbranu političke slobode, autonomije stranaka, a posebno da, kako je rekao, zaštiti sve ljude koji su deo politički izabranog procesa, kao što sam je već molio. "Ako je neko nekome pretio iz moje stranke - o čemu nemamo saznanja, onda ćemo preduzeti mere koje treba. Ali bojimo se da je problem u drugim razlozima", kazao je Pupovac.

Upitan koji su to dublji razlozi, Pupovac je rekao: "Dublji su i teži i neka se država bavi time. Mi smo premali, naš je zadatak samo da sebe sačuvamo, da možemo slobodno da delujemo. Sad nam se to onemogućava", naveo je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track