MNOGI SE I DANAS VODE KAO NESTALI: Održan parastos za stradale Srbe u Zapadnoj Slavoniji
Foto: AP 2015

Važno negovati sećanje na stradalnike

MNOGI SE I DANAS VODE KAO NESTALI: Održan parastos za stradale Srbe u Zapadnoj Slavoniji

Hrvatska -
ZAGREB - U Sabornoj crkvi Svete Trojice u Pakracu danas su održani parastos i komemoracija za ubijene, nestale i izbegle Srbe iz Zapadne Slavonije i Bilogore.

Kako je saopšteno iz Srpskog narodnog veća (SNV) , parastosom u pakračkoj Sabornoj crkvi poslata je poruka da je važno negovati sećanje na sve stradalnike, s ciljem da se zločini više nikad ne dogode.

Od avgusta 1991. do kraja januara 1992. godine, ubijeno je više stotina civilnih žrtava, od kojih se mnoge i danas vode kao nestale osobe, a kako se dodaje, za počinjene zločine još uvek niko nije odgovarao.

Zahvaljujući većima srpske nacionalne manjine, sprovodi se popis žrtava, imenom i prezimenom, uz imena svedoka zločina, kao i popisa uništene imovine.

Kako je rekao poslanik SDS S-a u hrvatskom Saboru Mile Horvat, prostor Zapadne Slavonije je po pitanju povratka izbeglih specifičan.

"Mnogo energije i sredstava je uloženo u obnovu infrastrukture, ali ono što nas uznemirava je niski procenat povratnika, posebno mladih. Sada nam preostaje da svima pošaljemo poruku da u Hrvatskoj postoje pretpostavke za novi početak i povratak ljudi koji mogu doprineti razvoju svoga kraja i cele države", rekao je Horvat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track