KARDINAL BOZANIĆ TVRDI DA JE ZLOČINAC SVETAC: Stepinac je lice milosrđa!

Božićna poruka

KARDINAL BOZANIĆ TVRDI DA JE ZLOČINAC SVETAC: Stepinac je lice milosrđa!

Hrvatska -
ZAGREB - Kardinal Rimokatoličke crkve Josip Bozanić istakao je danas da je Alojzije Stepinac odraz "lica milosrđa" u savremenoj istoriji hrvatskog naroda.

Božanić je u božićnoj poruci hrvatskim vernicima povodom predstojećeg najradosnijeg hrišćanskog praznika rekao da se crkva s pouzdanjem preporučuje pomoći blaženog Stepinca koji je odraz milosrđa.

Stepinac je odmah po ulasku Nemaca u Zagreb 10. aprila 1941. podržao osnivanje NDH, pružao je podršku ustaškom režimu, a 1945. borio se za očuvanje tog režima. U njegovom sedištu u Kaptolu, posle rata nađena je ustaška dokumentacija i zlato koje su ustaše opljačkale od Srba i Jevreja.

Zbog saradnje s okupatorom i ustašama osuđen je na 16 godina kazne, ali je 1951. pušten u kućni pritvor u rodno selo Krašić, gde je kao znak podrške Vatikana 1952. dobio zvanje kardinala i gde je umro 10. februara 1960.

Alojzije Stepinac (Foto: Profimedia)
Alojzije Stepinac (Foto: Profimedia)

Inače, Bozanićeva Bozićnica je u celini posvećena milosrđu uz podsećanje da je početkom decembra započela Sveta godina Izvanrednog jubileja milosrđa, a na praznik bezgrešnog začeća blažene Device Marije.

Toga dana, dodao je, papa Franja je u Rimu na Vatikanskoj bazilici otvorio Vrata milosrđa. On je objasnio da se vreme Božića na više načina povezuje s vratima.

"Vrata su znak doma, prepoznavanja, iščekivanja; vrata su slika nadanja, dolaska, sigurnosti; vrata su stvarnost koja obuhvata sećanja i povratke, oslonce u dilemama sadašnjosti i ciljeve našeg hoda usmerenoga prema budućnosti". naveo je Bozanić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track