Najnovije vesti

ČUDO U DUBROVNIKU NA SVETOG NIKOLU: Tromesečni sin joj je umirao na rukama, ali ona se nije predala!
Foto: Profimedia

Borba za život deteta

ČUDO U DUBROVNIKU NA SVETOG NIKOLU: Tromesečni sin joj je umirao na rukama, ali ona se nije predala!

Hrvatska
DUBROVNIK - Zahvaljujući prisebnosti svoje mame Žane (24) tromesečni Romano Brković iz Dubrovnika je ostao živ.

"Na Svetog Nikolu u 16.30 sati podojila sam ga i otišla u kuhinju da napravim dohranu. Čula sam čudan zvuk, kao blagi kašalj, i dojurila u sobu. On se gušio. Počela sam da ga lupkam po leđima, stavila ga preko kolena, a on je počeo da prevrće očima. Davala sam mu veštačko disanje usta na usta i opet ništa, ni pulsa. Zgrabila sam ga ti bosa i u pidžami izjurila na ulicu i zaustavila prvo vozilo koje je naišlo", priča Žana.

U autu je bio bračni par, a saputnica Gracijela odmah je uzela Romana u naručje pokušavajući da ga oživi, u isto vreme smirujući i hrabreći Žanu.

Dojurili su do bolnice, a medicinske sestre bebu su uzele iz majčinih ruku i pozvale doktore, koji su otpočeli borbu za dečakov život. Imao je konvulzije, ali su mu lekovima stabilizovali napade i pozvali helikopter da ga prebaci u KBC Split.

"Prema stepenu ukočenosti i zenicama bio je bez kiseonika deset minuta, a meni je to trajalo kao godina", govori ova samohrana majka dodajući da ne zna kako je ostala pribrana.

Foto: Printskrin 24sata.hr
Foto: Printskrin 24sata.hr

"Kad je helikopter stigao, nisu mi dali da idem s njima. Ujutru sam uzela uput da budem na odeljenju s njim kao majka dojilja. Svakih 10 minuta zvala sam dr Žitko, koja ga je primila, da proverim da li je živ", priseća se Žana.

Romano je bio u inkubatoru, priključen na aparate koji su mu održavali vitalne funkcije. Bio je u komi kako mu mozak ne bi oticao i kako bi se lakše oporavio.

"Stala sam kraj inkubatora i šaputala mu, a on je počeo da mrda. Onda su mu lekari pojačali dozu da se tri dana ne budi iz kome. Rekli su mi da budem spremna na posledice, ali kako se čini, sve je u redu. Sme se, hvata igračkice, normalno reaguje i komunicira. On je moj mali heroj", kaže Žana, koja je u bolnici sa sinom više od dve nedelje.

Kaže da ju je strah kako će pobediti samu sebe kad ostane s njim sama kod kuće.

" Naći ću način da savladam sve svoje strahove. Svi nalazi su super. I lekari su iznenađeni. Čeka nas još magnetna rezonancija i kući bismo trebali oko Nove godine. Naravno, čekaju nas redovne kontrole. Ali najgore smo prošli, preživeo je i hvala lekarima, svima koji su pomogli", kaže majka i zahvaljuje svima koji su joj pritekli u pomoć.

(24 sata.hr)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...