ODMRZAVANJE FRANKA U HRVATSKOJ: Banke ipak zadržale fiksni kurs "švajcarca"
Foto: Shutterstock

Finansijsko tržište

ODMRZAVANJE FRANKA U HRVATSKOJ: Banke ipak zadržale fiksni kurs "švajcarca"

Hrvatska -
Premda od srede više ne vredi zakonska odredba o zamrzavanju kursa švajcarskog franka za korisnike kredita u ‘švajcarcima’, većina banaka odlučila je zadržati fiksni kurs do okončanja postupka konverzije.

Korisnici kredita u ‘švajcarcima’ koji još čekaju sprovođenje konverzije ne trebaju da brinu. Odmrzavanje kursa švajcarskog franka neće ih pogoditi jer su gotovo sve banke u kojima još traje postupak konverzije odlučile zadržati fiksni kurs od 6,39 kuna za švajcarski franak.

Tportal je proverio kako će se svaka od osam banaka obveznica konverzije postaviti prema odmrzavanju kursa ‘švajcarca’.

Među prvima su Raiffeisen banka, Hipo banka i Sberbank odlučile izaći u susret korisnicima kredita čiji se postupak konverzije odužio jer su zbog prigovora morale slati nove proračune i menjati predložene dodatke ugovoru. Ove tri banke produžile su fiksni kurs do kraja marta, do kada bi trebalo da okonča konverziju.

U OTP banci i Privrednoj banci Zagreb ne vide problem s odmrzavanjem kursa jer je kod njih konverzija već pri kraju. Tako je u PBZ-u, koji prednjači u brzini konverzije, dodatke ugovoru već potpisalo više od 80 posto klijenata, a očekuju da će do kraja siječnja to učiniti i ostali.

Za razliku od navedenih 7 banaka, Zagrebačka banka ne namerava da izlaze u susret klijentima. U Zabi će se strogo držati zakona pa klijenti koji nisu okončali konverziju nakon 27 januar mogu očekivati povećane kreditne rate za desetak posto.

U odgovoru na pitanje novinara ovog portala iz Zabe navode ‘da dovršetak formalnog ugovaranja zavisi io aktivnosti samih klijenata te da će se svaka eventualna preplata, evidentirana nakon 30 septembar 2015., pa tako i ona koja eventualno nastane u otplati nakon prestanka primene propisanog kursa za CHF , potrošačima biti vraćena već s prvim anuitetom nakon formalnog ugovaranja konverzije ‘.

Podsetimo, prošle godine u januaru došlo je do snažnog rasta vrednosti švajcarskog franka pa je Vlada odlučila da zamrzne kurs na nivou od 6,39 kuna na rok od jedne godine. U međuvremenu su donesene zakonske odredbe koje regulišu konverziju kredita u ‘švicarcima’ u eurski kredite.

U jučerašnjem razgovoru za HTV i Novu TV premijer Tihomir Orešković je poručio kako se građani zaduženi u švajcarskom franku ne trebaju bojati te kako će fiksirani kurs ostati na snazi. Najavio je kako će o problemu sa ‘švicarcima’ razgovarati s ministrom finansija Zdravkom Marićem i guvernerom NBS-a Borisom Vujčićem te da će sagledati i pravosudne aspekte i doneti nabolje rešenje.Zamrznuti kurs zadržavaju i Erste banka te Splitska banka, i to bez ograničenja, odnosno dok ne završe sa procesom konverzije.

(Švajcarac.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track