IZVOZILI U SIRIJU: Militanti Al Nusre koristili hrvatsko oružje
Foto: Rojters

Crno tržište cveta

IZVOZILI U SIRIJU: Militanti Al Nusre koristili hrvatsko oružje

Hrvatska -
Među oružjem koje je nedavno zaplenila od Al Kaidinih militanata u Siriji Al Nusre, sirijska vojska opet je pronašla i hrvatsko naoružanje.

U gradiću Atman u Siriji, udaljenom od Jordana četiri kilometra, pronašli su projektile i raketni bacač OSA i hrvatski ručni bacač granata RBG-6, a fotografije su se našle i na društevnim mrežama, prenose hrvatski mediji. Reč je očito o hrvatskom izvozu za sirijske pobunjenike preko Jordana, o čemu su hrvatski mediji pisali i pre tri godine.

U tadašnjem izveštaju pominje se 3.000 tona oružja vrednog 6,9 miliona dolara u 2012. i još 26 miliona dolara oružja u 2013. godini. Hrvatskim oružjem hvalio se i ISIL. Na Tviteru su osvanule i fotografije iračkih protivterorističkih jedinica s hrvatskom puškom VHS-2. Ipak, tu je reč o legalnom izvozu, navodi se.

"Što se Sirije tiče, tu je očito reč o oružju koje je tamo došlo drugim putevima. Ili je u Siriju došlo preko Jordana ili je zarobljeno na bojištu, što je problematično jer je izvoz oružja u Siriju zabranjen. Svi podaci o hrvatskom izvozu oružja mogli su se videti iz Godišnjeg izveštaja, ali posle skandala s izvozom za Siriju preko Jordana iz 2012., hrvatske vlasti su izveštaj sasvim zatvorile. Na štetu javnosti i sramotu države. O tome je nedavno bilo govora i na UN-ovu odboru za ljudska prava - rekao je Igor Tabak, analitičar.

Vrlo brzo nakon otkrića o oružju za “umerene pobunjenike u Siriji”, s hrvatskim oružjem su počeli da poziraju i militanti Al Kaidine Al Nusre i ISIL-ovci.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track