KRVI JE BILO SVUDA, DOKTOR JE URLAO: Potresna ispovest mlade Hrvatice koja je rodila mrtvu bebu!

Horor u porodilištu Vinkovcima

KRVI JE BILO SVUDA, DOKTOR JE URLAO: Potresna ispovest mlade Hrvatice koja je rodila mrtvu bebu!

Hrvatska -
VINKOVCI - Matea je dobro, beba je mrtva! Tim rečima je ginekolog Opšte bolnice Vinkovci majci 24-godišnje Matee Janković iz Ivankova saopštio da je njena ćerka upravo rodila mrtvoga sina.

Te reči ni danas Matei i njenoj porodici ne izlaze iz glave, a, prema njihovim rečima, govore o osobi koja je trebalo da brine da na svet dođe živo i zdravo dete. Mlada majka je 31. januara došla u bolnicu oko 5 sati ujutru. Bila je u devetom mesecu trudnoće i otvorena četiri centimetra. Primio ju je dežurni lekar koji je nakon završetka smene otišao kući.

"Tada me preuzima dr N.K. i tu počinje moja agonija. Ušao je u porođajnu salu, pregledao me i rekao babici da mi da indukciju. Bolovi su krenuli i bili su sve jači i jači. U sobi je bio još jedan lekar specijalizant i dve babice. Nakon što je počeo s pregledom, pitala sam ga može li biti malo nežniji jer sam krvarila. Na to mi je rekao: 'Hoćeš da te milujem' i otišao. Došao je ponovno i grubo rekao: 'Što si se stisla koji k...' i opet me grubo pregledao, a kada je izlazio, rekao je: 'A, glupače'.

Matea kaže da je lekar potom babici rekao da me stave na loptu da se beba spusti.

"U 14.10 sati bila sam otvorena devet centimetara, skakala sam na pilates lopti kao luda, nakon toga me opet pregledao, a beba se nije spuštala. Indukcija je bila sve jača i dalje su me stavljali na loptu, krvi je bilo svuda", prepričava Matea višesatnu dramu koju je proživljavala u bolnici.

Za nju je sve to bio dodatni stres s obzirom na činjenicu da je pre pet godina bila trudna, ali je imala spontani pobačaj i izgubila bebu u devetoj nedelji. Usledile su godine neuspešnih pokušaja, a onda su suprug Mario i ona zahvaljujući veštačkoj oplodnji u Osijeku napokon dočekali radosnu vest. Devet meseci je nosila bebu s kojom je sve bilo u redu, ali trudnoća je bila visokorizična. S obzirom na sve muke koje je do tada proživela, Matea je oko 16 sati potpisala da želi ići na carski rez, ali to se nije dogodilo jer joj je lekar rekao da mu se "ne da s time zaj...".

"Oko 19 sati rekla sam babici da mi se vrti u glavi. Babica me stavila na krevet, a on se izvikao na nju i rekao:

"Ma k.... joj se vrti" i naredio joj da me vrate na loptu.

"Nisu reagovali ni kada sam im rekla da imam visok pritisak celu trudnoću, koji mi tamo uopšte nisu merili. Bila sam potpuno otvorena. U 20.27 sati skidaju CT otkucaj bebina srca i u 20.30 sati kreće porod. Rekli su mi da stisnem. Tri puta sam stisla i moj sin je izašao bez plača", briznuvši u plač ispričala je Matea.

Njenog sina oživljavali su 35 minuta, a onda su ga proglasili mrtvim.

"Kada je dete umrlo, zazvonio je telefon, on se okrenuo prema meni i pitao: 'Jesi ti Matea?' Nije znao ni kako se zovem za tih 14 sati, nije pregledao ni moje papire, nije znao da imam trombofiliju, da mi je trudnoća visokorizična... Ništa nije znao. Da, dva puta mi je bio skočio na stomak i sišao sa stola, a treći put mi je babica normalno stisla stomak", priča Matea, kojoj je lekar, rekla nam je, upućivao i neke neumesne komentare poput: "Dobro izgledaš, nemaš podočnjake“ i "Šta ti muž radi na putu dok ti rađaš?".

"Samo mi je rekao: 'Dete ti je umrlo'. Nije mi ni saučešće izjavio. Prevezli su me u sobu, a on je nakon tri, četiri sata došao i pitao da li mi treba tableta za smirenje. Žalosno je da mi nije ponuđena nikakva psihološka pomoć, a jedinu utehu imala sam od dve babice i lekarke, pedijatra dr Jurković", kaže Matea, dodajući da je lekar tri dana menjao priču i negirao da je potpisala za carski rez.

"Kasnije je rekao da bi nekome drugome opet isto uradioo, a kada bih mu ja došla, uradio bi carski rez odmah s vrata", rekla je neutešna Matea.Matein otac Zlatko Bošnjak protiv lekara je podneo krivičnu prijavu.

"On je napisao da je dete udahnulo, da je živo rođeno, ali obdukcija je pokazala da se nagutalo plodne vode i ugušilo. Nije uopšte pogledao papire", rekao je Matein otac, dodajući da je čuo kako je lekar navodno suspendovan.

(Jutarnji.hr)

Bolnica: U toku je interna kontrola

"U toku je postupak unutrašnje kontrole koji je pokrenut prema pritužbi porodice. Dok se nadzor ne obavi i dok ne dobijemo mišljenje struke, nikakve konkretne izjave ne možemo da dajemo", saopštili su šturo iz vinkovačke bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track