ESKALACIJA MIGRANTSKE KRIZE: Hrvatska šalje vojsku na granice?
Foto: Reuters, 11.11.2015.

Pomoć policiji

ESKALACIJA MIGRANTSKE KRIZE: Hrvatska šalje vojsku na granice?

Hrvatska -
Hrvatska Vlada će uskoro pokrenuti izmene zakona kojima bi se omogućilo učešće vojske u čuvanju granice, pišu zagrebački mediji.

Pozivajući se na svoja saznanja, zagrebački dnevnik Jutarnji list piše da bi u izmenjenom članu pomenutog zakona nakon izmene pisalo da je “nadzor državne granice u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova” i da “poslove nadzora državne granice obavlja granična policija”. Predlagači promene ovog zakonskog propisa bili bi MUP i Ministarstvo pravosuđa.

Zakon bi se menjao kako bi se vojsci, u slučaju eskalacije izbegličke krize na hrvatskoj granici, omogućilo da svojim kapacitetima pomogne policiji u nadzoru.

Hrvatska vojska je do sada bila angažovana samo kroz gradnju izbegličkih kampova i prihvat izbeglica u Slavoniji, ali bez izlaska na granicu.

Foto: AP
Foto: AP

Prema nezvaničnim informacijama, navodi list, usvajanje ovih promena ne bi značilo i automatsko slanje vojnika na granice, nego u trenutku kada bi se procenilo da policija sa svojim snagama na njima više ne može da kontroliše situaciju.

Kada bi se utvrdilo da policija više ne može samostalno da nadzire granicu, predsednica i premijer bi zajedno mogli, pozivajući se na Ustav, da angažuju vojne snage za čuvanje granice.

Vlast i opozicija u Hrvatskoj podeljeni su o potrebi slanja vojske na granicu, pa tako predsednik Hrvatskog sabora Željko Rajner kaže da to zavisi od bezbednosne procene, dok bivši ministar obrane Ante Kotromanović (SDP) smatra da Hrvatska ne treba da žuri sa slanjem vojske na granicu.

OREŠKOVIĆ: Hrvatska bi mogla da rasporedi vojsku na granicama

Hrvatska bi mogla da rasporedi svoje oružane snage na granicama, kako bi pomogla policiji u kontroli migrantskih tokova u odgovoru na izbegličku krizu, izjavio je danas hrvatski premijer Tihomir Orešković.

"Ukoliko upotreba vojske postane neophodna, aktiviraćemo tu opciju. To bi bila pomoć u olakšavanju procedure", rekao je Orešković na konferenciji za novinare u Berlinu, posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track