JAPANCI U ŠOKU: Najviše Hrvata javilo se na oglas ostrva koje plaća da se doselite na njega!
Foto: Printscreen Mindat.org

MOŽDA PROMENE I ZAKON

JAPANCI U ŠOKU: Najviše Hrvata javilo se na oglas ostrva koje plaća da se doselite na njega!

Hrvatska -
ZAGREB - Japanska nacionalna televizija (NHK) u potrazi je za Hrvatima koji su se javili na oglas sa željom da se nasele u sela Mišima

U oglasu je stajalo da će platiti svakome ko odluči da se doselina njihovo ostrvo na jugu Japana, samcima oko 650 evra mesečno za tri godine, a 800 evra bračnim parovima. Jedino ograničenje bile su godine: glava domaćinstva ne može biti starija od 55 godina.

Od onih koji su se tada javili na oglas 90 posto bili su Hrvati, Srbi i Brazilci. Inače, selo Mišima prostire se na tri ostrva, a došljacima su se u tom oglasu nudile trosobne kuće s izuzetno malom mesečnom zakupninom. Prijave iz inozemstva bile su međutim odbijene jer su japanski zakoni striktni što se tiče doseljenika, pa je i sastav stanovnika vrlo homogen, odnosno 98,5 posto su Japanci.

Cilj oglasa bio je da se na njega jave Japanci, međutim prijave su počele da stižu iz celog sveta, a najviše ih je bilo iz Hrvatske, Srbije i Brazila. Ova činjenica zainteresovala je novinara japanske nacionalne televizijske kuće Masaaki Tominaga, koji je došao u potragu za Hrvatima koji su se tada javili na oglas

"Namera nam je napraviti reportažu s tim ljudima, čuti njihovu priču. Želimo da saznamo zašto su došli na ideju da počnu novi život na tako dalekom japanskom ostrvu", govori novinar Tominaga.

Dodaje da japanske vlasti, razmišljaju i o promeni zakona, i kaže da su trenutno među retkim zemljama koje razmišljaju o mogućnosti otvaranja granica migrantima.

Daju i tele

- Ljudima nije jasno da život ovde nije jednostavan. Ovo je malo selo. Nema bolnicu i nije lako pronaći posao - objasnio je novinarima Japan Timesa načelnik Mishime, koji ovim potezom pokušao da oživi selo sa samo 372 stanovnika na sva tri ostrva. Došljacima je tada nudio plaćeni put, a nakon dolaska dobili bi i tele, koga su se mogli odreći u zamenu za 28.000 kuna. Problem je i to što na otok pristaje trajekt samo tri puta nedeljno.- Ipak, ovo je mesto idealno za miran život i uživanje u prirodi - objasnio je tada načelnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track