KARL BILT: Nije dobro to što balkanske zemlje blokiraju jedna drugu
Foto: AP

O politici Zagreba prema Beogradu

KARL BILT: Nije dobro to što balkanske zemlje blokiraju jedna drugu

Hrvatska -

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH komentarisao je na Tviteru to što Hrvatska sprečava Srbiju da nastavi pregovarački proces pristupanja Evropskoj uniji.

"Blago govoreći, nije dobro to što balkanske zemlje blokiraju jedna drugoj pristup EU. Već sam to video", prokomentarisao je Bilt na svom nalogu na Tviteru.

Bilt je komentarisao tekst pod naslovom "Veto Hrvatske na pregovore Srbije sa EU" objavljenom na portalu EU obzerver. U tekstu se navodi da jedino Hrvatska ima zamerke na Srbiju i da Srbija, kao i većina članica EU, smatra da su te zamerke pokušaj Zagreba da od Beograda iznudi ustupke u pitanjima od bilateralnog značaja.

EU obzerver takođe ocenjuje da je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sračunato izjavila da nije u pitanju blokada Srbije, nego samo "barikada", što je očita aluzija na početak rata u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog veka, kad je srpska manjina postavljala barikade na putevima.

Srpsko-hrvatski odnosi, koji su već ugroženi sve žešćom nacionalističkom retorikom nove desničarske vlade u Zagrebu, sada su dosegli najniži nivu poslednjih godina. Tako su prošle sedmice predstavnici srpske i jevrejske zajednice u Hrvatskoj saopštili da će bojkotovati državnu komemoraciju u nekadašnjem ustaškom konc logoru "Jasenovac", gde su ustaše tokom Drugog svetskog rata pobile desetine hiljada Srba i Jevreja.

Srpska manjina u Hrvatskoj se još od formiranja nove vlade žali na sve češće pretnje i uznemiravanja, koje vlasti ne samo da tolerišu, nego ih najviši hrvatski državni zvaničnici baš i čine. Srbija je protestovala zbog toga, ali bez efekta.

U međuvremenu, Hrvatska se našla pod pritiskom Brisela i više članica EU da prestane da blokira pregovore sa Srbijom i da joj omogući otvaranje Poglavlja 23.

EU obzerver navodi da je ovo važno jer je Srbija ključni igrač na zapadnom Balkanu i da će, ako pregovori o pristupu Srbije EU zastanu, biti ugrožena regionalna stabilnost. Možda će sastanak premijera Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsednika Predsedništva FBiH Bakira Izetbegovića u Mostaru pogurati stvari napred, navodi se u tekstu.

Portal se poziva na neimenovanog visokog srpskog diplomatu koji je kazao da je Srbija očekivala da će joj Hrvatska praviti probleme tokom pristupnih pregovora, ali da je iznenađen što se to dogodilo u tako ranoj fazi.

“Čak i da Hrvatska povuče svoje zahteve za nedelju-dve, gotovo je izvesno da ćemo propustiti da u junu otvorimo poglavlje", kaže on.

"Pokušavaju da nas izguraju s terena i pre nego što je igra počela. Očekivao sam da to urade kad utakmica zvanično počne", dodaje srpski diplomata.

(EU obzerver/Twitter)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track