U Zagrebu održana alternativna komemoracija žrtvama Jasenovca!
Foto: FOTO RTS

JOŠ JEDAN POMEN

U Zagrebu održana alternativna komemoracija žrtvama Jasenovca!

Hrvatska -

ZAGREB - Organizacije koje su odbile da učestvuju na zvaničnoj državnoj komemoraciji u Jasenovacu održale su danas u Zagrebu skup "Jasenovac na Trgu žrtava fašizma", koji je organizovala Antifašistička liga, i poručile da se zločini pocinjeni u tom logoru više nikada i nigde ne smeju ponoviti

Na skupu je rečeno i da se na taj način ljudi žele upozoriti na opasne pojave u društvu relativizovanja zločina u jasenovačkom i drugim logorima, preneo je Jutarnji list. Pored predstavnika Antifašističke lige skupu su prisustvovali Srpsko narodno veće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, Romsko nacionalno veće i Savez antifašističkih boraca.

Oni su, tom prilikom, upozorili na "izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha, čiji postupci imaju za posledicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog patriotizma". Predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić rekao je da žrtve jasenovačkog i ostalih logora nisu žrtve prirodne nepogode ni osvete nego politike u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) tvrdeći da njeni apologeti sede u današnoj hrvatskoj vladi.

On je optužio aktualnu politiku Hrvatske da umanjuje zločine NDH i ne reaguje na pokušaje revizije istorije i pozvao na obnovu antifašističkih vrednosti. Pusić je pozvao na suprotstavljanje relativizovanju zločinačkih ideja koje su dovele do stradanja u jasenovačkom i drugim logorima i istakao da su neodlaskom na današnju službenu komemoraciju državnog vrha u Jasenovac i svojim skupom želeli da upozore na opasne pojave u hrvatskom društvu.

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, minutom ćutanja, čitanjem pisama logoraša te polaganjem venaca i paljenjem sveća podno spomenika "Kameni cvijet" održana je danas zvanična državna komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora, 71. godinu od proboja 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track