POVADILI PRLJAV VEŠ VESNE PUSIĆ: HDZ protiv kandidature bivše ministarke za čelnika UN!
Foto: Fonet

isplivali stari gresi

POVADILI PRLJAV VEŠ VESNE PUSIĆ: HDZ protiv kandidature bivše ministarke za čelnika UN!

Hrvatska -

ZAGREB - Trka za funkciju generalnog sekretara UN započela je sredinom meseca

Mandat Ban Ki-Muna prestaje u ponoć 31. decembra,a analitičari veruju da postoji velika mogućnost da sledeći čelnik Ujedinjenih nacija bude žena, koja će ujedno biti prvi generalni sekretar ove organizacije. Kandidati su predstavili svoje programe, a među njima je i bivša hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić.

Ostali kandiditi su Irina Bokova iz Bugarske, Helen Klark iz Novog Zelanda, Moldavka Natalia German, Antonio Guteres iz Portugala, Srđan Kerim iz Makedonije, Danilo Turk iz Slovenije, Igor Lukšić iz Crne Gore, Vuk Jeremić iz Srbije, a BBC navodi kako bi mesto mogli popuniti i Kristalina Georgieva iz Bugarske, bivši australiski premijer Kevin Rud, pa čak i aktualna nemačka kancelarka Angel Merkel.

Oko kandidature Vesne Pusić, u Hrvatskoj se vode velike polemike. Desničarski krugovi joj zameraju štošta, pre svega neke njene stavove i izjave tokom i posle Domovinskog rata. Grupa poslanika aktualne vladajuće koalicije pokrenula je zato inicijativu protiv kandidature Vesne Pusić, a argumenti im je da "stav Vesne Pusić nije dobar za čovečanstvo" i ne smatraju je "predstavnikom hrvatskog naroda, već samo jedne ideologije i grupacije".

Na optužbe iz redova desnice Vesne Pusić odgovara "kako mogu da pišu peticije i blate je, ali da tako samo štete ugledu Hrvatske".

Premijer Orešković je formalno podržao njenu kandidaturu, ali se HDZ od podrške javno ogradio. Sve navedene optužbe služe samo u dnevnopolitičke svrhe vladajuće koalicije i opozicije, a niko se nije dotakao ključnog razloga zašto gospođa Pusić ne bi trebala da bude generalni sekretar UN.

2011. izbija islamistička pobuna u Siriji. Ovde nećemo spominjati sramni embargo kojeg su Vesna Pusić , tadašnja vlada i predsednik Ivo Josipović nametnuli Siriji i Hrvatskoj uzrokovali nepovratnu štetu od desetaka milijardi dolara. Iako kolaju informacije kako je Sirija spremna da dozvoli da se INA vrati na tamošnja naftna polja, dogovor između Rusije i Sirije govori suprotno i sirijska vlada je ponudila Rusima plan rekonstrukcije i ulaganja u energetski sektor u zemlji, a posebno je naglašeno da će prednost u posleratnoj Siriji imati zemlje koje su uz nju stajale u vreme agresije i borbe protiv terorizma, a to su, prije svih, Iran, Rusija i Kina.

Ključna stvar je što u Hrvatskoj nikada nisko nije proveo istragu o naoružavanju sirijskih islamističkih grupa. Naime, gospođa Vesna Pusić i bivši predsednik Ivo Josipović, morali su da znaju šta su uradiloi krajem 2012. godine, kada su sirijskim terorističkim grupacijama poslali preko 3000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata.

O svemu se progovorilo tek kada je o tome pisao The New York Times, a predsednik Josipović i ministarka Pusić su u početku tvrdili kako to nije istina, a onda da jeste, ali da su oružje prodali Jordanu i u skladu s međunarodnim zakonima. Kako je tekla priča između Hrvatske i Jordana, ne zna se, jer nije bilo ni sudske istrage, kao ni parlamentarne istrage, kao što je bio slučaj u Argentini.

Sada, sa svim kosturima u ormaru, od naoružavanja terorističkih skupina do prikrivanja celog transfera sve dok se nisu oglasili The New York Times i drugi mediji, te nikada obavljene istrage od strane hrvatskog pravosuđa, gospođa Vesna Pusić se kandidira za glavnog sekretara UN, funkciju kojoj je glavni zadatak osiguranje mira i sigurnosti u svetu.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja