Najnovije vesti

FRANS PRES: U Hrvatskoj raste nostalgija za nacističkom prošlošću
Foto: Profimedia

Analiza

FRANS PRES: U Hrvatskoj raste nostalgija za nacističkom prošlošću

Hrvatska

Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije - hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade, navodi se u članku agencije Frans pres koji se bavi situacijom u Hrvatskoj.

U tekstu se navodi poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe", preneo je portal Indeks.hr. "Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u seni porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom", citira poznata agencija riječi Efraima Zurrofa iz Centra Simon Vizental.

Iako je takozvana ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila nacistička marioneta, u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, piše u članku. Istoričar Tvrtko Jakovina za AFP je rekao da je umanjivanje i relativiziranje ustaških zločina odavno prisutno, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i medije".

Frans pres u kontekstu politike pominje Ministra Zlatka Hasanbegovića, nazvavši ga "navodnim simpatizerom Ustaša". "Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, koji su Jevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od strane Hasanbegovića, kao najbolji način za osvetljavanje kontroverznih delova hrvatske istorije", navodi francuska agencija.

AFP je podsetio na fudbalsku utakmicu u Osijeku protiv Izraela, na kojoj se skandirao ustaški pozdrav "Za dom spremni". U tom kontekstu pominju premijera Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav", navodi Indeks.

"Dan kasnije, vlada je osudila simbole totalitarnih režima bez da se ogradila pojedinačno od Ustaša", piše AFP. "Država jednostavno ne čini ništa i ne želi ništa ni da učini da bi zaustavila uspon krajnje desnice", kaže Ognjen Kraus, predsednik zagrebačke jevrejske opštine.

"Konačno su i predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili ustaške zločine nakon što im je u posetu došao specijalni izaslanik SAD za pitanja Holokausta", dalje se navodi u članku.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...