Najnovije vesti

HRVATSKA BRUKA: Kovač nije najavio ni Kolindi ni Oreškoviću da ide kod Kerija, a Keri ga otkačio!
Foto: Fonet, Rojters

Gaf za gafom

HRVATSKA BRUKA: Kovač nije najavio ni Kolindi ni Oreškoviću da ide kod Kerija, a Keri ga otkačio!

Hrvatska
00:00h

Američki državni sekretar je otkazao sastanak sa šefom hrvatske diplomatije jer je Vašington nezadovoljan odnosom Hrvatske prema ustaškom režimu, a hrvatska predsednica i premijer tek naknadno saznali da je Miro Kovač uopšte zakazivao sastanak sa Džonom Kerijem!

Hrvatski premijer Tihomir Orešković saznao je za taj sastanak na prilično neobičan i neprijatan način - američka ambasadorka u Zagrebu Džulijeta Vals Noje najavila mu je posetu da bi se dogovorili o detaljima Kovačevog sastanka s Kerijem, na šta je začuđeni Orešković navodno pitao o kakvom je uopšte sastanku reč.

Krugovi bliski Kovaču tvrde da nije istina da premijer nije bio obavešten, ali niko nije demantovao podatak da predsednica nije imala informaciju.

Tihomir Orešković je za Kovačev sastanak s Kerije saznao od američke ambasadorke u Zagrebu (Foto: AP)
Tihomir Orešković je za Kovačev sastanak s Kerije saznao od američke ambasadorke u Zagrebu (Foto: AP)

Da se organizacija posete SAD odvijala u velikoj tajnosti govori i podatak o tome da je Ministarstvo spoljnih poslova Hrvastke, koje inače redovno obaveštava o aktivnostima šefa diplomatije, uopšte nije najavljivalo. Ako ministar o toj poseti nije obavestio ni predsednicu države ni premijera, to je veliki propust i otvara pitanje na koji način zapravo funkcioniše hrvatska spoljna politika.

Sagovornici Jutarnjeg lista kažu da je ovakvo otkazivanje sastanka bez presedana i veliki politički šamar Hrvatskoj, tim pre što Keri nije imao nijednu drugu obavezu u vreme zakazanog susreta.

Džon Brenan je u aprilu već otkazao dogovorenu posetu Zagrebu (Foto: Reuters)
Džon Brenan je u aprilu već otkazao dogovorenu posetu Zagrebu (Foto: Reuters)

Taj list navodi da je ova bruka samo poslednja u nizu i podseća, između ostalog, da je direktor CIA Džon Brenan početkom aprila otkazao već dogovorenu posetu Zagrebu i posetio samo Sarajevo, kao i da je posebni izaslanik Stejt departmenta za pitanja holokausta Nikolas Din tokom posete Zagrebu već rekao Kolindi Grabar Kitarović da je Vašington zabrinut zbog radikalizacije hrvatskog društva i tražio da se Zagreb jasnije ogradi os ustaštva. Takođe podseća i na skandal kad je predsednica Hrvatske odbrusila austrijskom ambasadoru zbog komentara na Tviteru da je u Zagrebu prisustvovao "veoma zanimljivom sastanku o slobodi medija", na šta joj je američka ambasadorka smesta odgovorila tako što je podržala austrijskog kolegu.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...