JEZIVE ISPOVESTI SRBA KOJE JE MUČILA TANJA BELOBRAJDIĆ: Toliko me je tukla da sam mokrio krv
Foto: Facebook/Tanja Belobrajdić

Splitski logor Lora

JEZIVE ISPOVESTI SRBA KOJE JE MUČILA TANJA BELOBRAJDIĆ: Toliko me je tukla da sam mokrio krv

Hrvatska -

Visio sam okačen lisicama. Bila me je po bubrezima dok se ne onesvestim. Kad sam došao sebi i otišao u ve-ce, mokrio sam krv od njenih batina.

Ovo je samo deo svedočenja jednog od Srba koji su tokom 90-ih godina bili zatočeni u splitskom logoru "Lora", a koja se odnose na Tanju Duić (danas Belobrajdić), tadašnju suprugu zapovednika logora Tome Duića.

Međutim, nekadašnja mučiteljica danas prima nagradu Društva hrvatskih književnika za najbolji roman prvenac u kome se do detalja opisuje iživljavanje nad zarobljenicima, uz male izmene- u knjizi mučitelji su Srbi, a žrtve Hrvati, a radnja je premeštena iz "Lore" u Vukovar.

Mučenja koja su opisana u knjizi "Crni kaput" zapravo su se dogodila u "Lori", a među glavnim mučiteljima bio je ovaj bračni par. Razveli su se 1994. godine.

Nekadašnji zatvorenici, njih 24, dali su iskaze Dalmastinskom komitetu za ljudska prava koji je podneo krivičnu prijavu protiv Belobrajdićeve.

"Jednom je došla sa dva stražara. Pitala je da li bismo imali seks sa njom. Prvo je pitala pilota Pantića koji bi rekao da ne bi, pa su ga sve troje dobro izudarali. Zatim su pitali pokojnog Mićića koji je rekao da hoće jer se nadao da će taj odgovor da nosi manje batina. Istukli su ga jednako kao Pantića. Kada je došao red na mene, počeo sam da se izvlačim rečima da imam ćerku tih godina, dobio sam dva-tri udarca, malo su me šutirali, pa su prešli na drugog", rekao je svedok G.T.

Tomislav Duić, Foto: Youtube/Printscreen
Tomislav Duić, Foto: Youtube/Printscreen

Svedok M. B. seća se da je Tanja uvek dolazila u uniformi i da je po jednog zatvorenika vodila u ćeliju. "Tamo su nas terali da kleknemo na kolena i da savijemo glavu što bliže podu tako da se leđa izviju u luk. I onda bi nas ona tukla po bubrezima palicom", navodi M.B.

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine obezbeđival oje svedoke u procesima za "Loru". Ako bi neko od zločinaca iz "Lore", ko nije procesuiran, ušao u Srbiju, bio bi uhapšen i ovde bi bio pokrenut postupak.

DUIĆ OSUĐEN NA OSAM GODINA

Tomislav Duić pravosnažno je osuđen na 8 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika. U bekstvu je bio 15 godina, doka ga nisu uhapsili pre tri meseca u Splitu. Tanja Belobrajdić svedočila je na sudu 2002. godine u slučaju koji se vodio protiv Tomislava i rekla je da je "često posećivala supruga u "Lori", posebno istakavši da on nije tukao nikoga".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track