PANIKA U HRVATSKOJ: Zatvaraju hotele pojavila se smrtonosna bakterija!
Foto: Printscreen Wikipedia

legionarska bolest na Krku

PANIKA U HRVATSKOJ: Zatvaraju hotele pojavila se smrtonosna bakterija!

Hrvatska -

RIJEKA - Hotel "Korintia" u Baškoj na ostrvu Krku preventivno je zatvoren zbog sumnje na prisustvo bakterije legionele

On će biti otvoren kad nadležne službe obave pregled hotela, saopšteno je danas iz kompanije Valamar Rivijera, u sklopu koje posluje hotel.

Objekt je, zajedno sa susednim hotelima "Zvonimir", "Atrijum Rezidens", "Vila Adria" i kampom Zablaće, s kojima deli sistem centralnog grejanja, zatvoren nakon što je Evropski centar za nadzor i praćenje legionarske bolesti dojavio u Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) o mogućem prisustvu legionele, prenosi Hina.

Takva je dojava, kao standardni postupak, stigla nakon sumnji da se bakterijom legionele zarazio nemački turista koji je u hotelu "Korintija" boravio još sredinom aprila.

Nije reč o neuobičajenoj situaciji i nema mesta panici, poručuju iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Trenutno nitko nije ugrožen mogućošću zaraze, rekla je direktorka epidemiološke službe dr. Danijela Lakošeljac za Radio Rijeku.

Posebno opasna po decu

Legionela je malo poznata, ali široko rasprostranjena bakterija koja u prirodnoj koncentraciji nastanjuje vodena okruženja (reka, jezera, vlažno tlo, močvare....) Posebno je opasna kod osoba sa smanjenim imunitetom i dece, i u takvim slučajevima izaziva tzv. Legionarsku bolest, koja je veoma slična upali pluća samo smrtonosnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track