SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA: Broj žrtava u Jasenovcu je uvećan više puta
Foto: Beta/Dario Grizelj 5 2 2016

Strašno

SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG MINISTRA: Broj žrtava u Jasenovcu je uvećan više puta

Hrvatska -

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović rekao je danas da je "bilo manipulacija brojem žrtava koncentracionog logora u Jasenovcu" i da je, kako on tvrdi, taj broj "više puta uvećan".

Hasanbegović je u intervjuu za italijanski list "Pikolo", rekao da o tome nije moglo da se govori u vreme Jugoslavije, ali da "sada moramo da se suočimo sa tom temom", preneo je N1.

On je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je ove godine jevrejska zajednica prvi put bojkotovala zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu, napomenuvši da je to stvar vođa jevrejske zajednice, i da su oni "doneli političke odluke", jer "vlada je htela komemoraciju bez političkih govora, a nekima to ne odgovara".

Hasanbegović je dodao i da nema nameru da podnese ostavku na ministarsko mesto. "Već sam pojasnio da je Nezavisna država Hrvatska bila najveći moralni neuspeh ove zemlje. Osudio sam i njen režim i njene zločine", izjavio je Hasanbegović odgovarajući na novinarsko pitanje kako to da ga, od kad je imenovan, optužuju da je revizionista i proustaški nastrojen.

Na novinarsko pitanje da li bi bio spreman da za dobrobit zemlje odstupi sa ministarske pozicije nakon što je jedan evropski diplomata u Zagrebu rekao da će "biti teško sarađivati sa Ministarstvom kulture" dok je on na tom položaju, ministar je odgovorio: "Nemam nikakvu nameru da dam ostavku."

"Nije me imenovao ni jedan strani ambasador i odgovoran sam samo parlamentu i hrvatskom narodu. Štaviše, nekoliko ambasadora mi je izrazilo solidarnost i već sam potpisao bilateralne sporazume sa Kosovom, Mađarskom, Albanijom, Kinom, a uskoro ću i sa Češkom", rekao je Hasanbegović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track