NAKON PADA HRVATSKE VLADE, NA REDU I SABOR: Parlamentarne stranke prebrojavaju glasove
Foto: Printscreen YouTube

Potresi u Hrvatskoj

NAKON PADA HRVATSKE VLADE, NA REDU I SABOR: Parlamentarne stranke prebrojavaju glasove

Hrvatska -

"Koliko imate potpisa", najvažnije je i jedino pitanje koje se čitavog dana postavljalo opoziciji. I ne samo njima, nego i svima drugima koji skupljaju potpise za raspuštanje Sabora i izazivanje vanrednih izbora.

SDP i sateliti imaju 59 sigurnih potpisa. Hrid donosi još dva. Most 12. Obožavatelji ratnog zločinca iz HDSSB-a 2. Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida želi nove izbore pa je pridodao svoj jedan potpis u proceduru. Tu je još i Stipe Petrina. I to je i više nego dovoljno za raspuštanje Sabora i nove izbore, piše hrvatski portal Index.

Pitanje je samo ko će se još ukrcati u voz za nove izbore, koje prema istraživanjima želi preko 70 odsto birača. Prema glasinama u taj bi se voz želela ukrcati i Gordana Rusak, nadajući se da će na sledećim izborima nešto ušićariti.

Međutim, dovoljno je da jedan jedini zastupnik podnese zahtev za raspuštanje Sabora i taj se zahtev u roku od 14 dana mora uneti u dnevni red. To opet ništa ne znači. Tačka uneta u dnevni red sednice Sabora nikada ne mora doći na glasanje. Predsednik Sabora Željko Reiner može se sa njom igrati koliko god mu je volja. Glasanje može odlagati unedogled, ali time bi se zapravo pretvorio u uzurpatora.

Zasad je u proceduri samo četiri potpisa, iz dva odvojena zahteva. Laburisti su podneli svoja tri potpisa sa zahtevom za raspuštanje Sabora. Ivan Vilibor Sinčić uputio je svoj. Koalicija Hrvatska raste svoje potpise čuva dok ne bude sigurna da ih ima dovoljno. Zastupnici nacionalnih manjina navodno su, takođe, potpisali raspuštanje Sabora. Ali, ni oni nisu svoje potpise predali.

MOST i SDP-ova koalicija ujutru će se sastati u Saboru kako bi dogovorili predaju potpisa za raspuštanje Sabora, saznaje ovaj portal.

Na opoziv Vlade žurno je reagovala predsednica Kolinda Grabar Kitarović, koja će već u petak ujutru početi konsultacije s predstavnicima parlamentarnih klubova i ostalim zastupnicima.

HDZ je najavio da će u Saboru okupiti novu većinu koja bi kao mandatara za sastavljanje nove vlade podržala dosadašnjega ministra financija Zdravka Marića.

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track