KONAČNA ODLUKA NA KOLINDI: Milanović otkrio datum prevremenih izbora
Foto: Beta Obe

Konsultacije sa predsednicom

KONAČNA ODLUKA NA KOLINDI: Milanović otkrio datum prevremenih izbora

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović je od jutros primala na konsultacije predstavnike stranaka i poslaničkih klubova.

Prema izjavama posle konsultacija jasno je kako je većina za raspuštanje Sabora i prevremene parlamentarne izbore u septembru.

Posle obavljenih konzultacija, predstavnici Mosta su izjavili kako je njihovih 12 zastupnika za raspuštanje Sabora 15. jula kako bi se prevremeni izbori održali početkom septembra. Ipak, ta odluka je na predsednici, istakli su.

Kao razloge za održavanje izbora u septembru naveli su to da deo građana tokom leta sezonski radi, a deo ih je na godišnjim odmorima. Poručuju kako su za što veću izlaznost kako bi buduća parlamentarna većina imala što veći legitimitet.

Robert Podolnjak je istakao predsednici kako je dobra evropska praksa da parlamentarni izbori nikada nisu u septembru i avgustu. Neće naći ni jednu evropsku parlamentarnu državu da je izbore održala u tim letnjim mesecima upravo zato što je odaziv daleko niži i što velik deo građana nije u svom mestu prebivališta.

Šef SDP-a Zoran Milanović je došao na konsultacije s Rankom Ostojićem i Milankom Opačić.

"Treba dogovoriti da se ovo završi danas. O datumu izbora odlučuje predsednica. Rekli smo da je 4. septembar najrealniji datum. Nadam se da Reiner i vođstvo HDZ-a komuniciraju. Ne osećam ovo kao pobedu, nije trenutak za radost. Čini mi se da je i predsednica sklona tom datumu", rekao je Milanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track