(FOTO) DRVO IM PREPOLOVILO KUĆU: Kesten se srušio na sobu u kojoj je bila majka sa četvoro dece!
Foto: Printscreen 24sata.hr

Užas u Osjeku

(FOTO) DRVO IM PREPOLOVILO KUĆU: Kesten se srušio na sobu u kojoj je bila majka sa četvoro dece!

Hrvatska -

S orkanskim vetrom i ledenom kišom koji su u nedjelju poslijepodne opustošili Osijek borila se i šesteročlana porodica Balas u Zapadnom predgrađu

Vetar je iz korena iščupao ogromno drvo kestena koje je palo pravo na njihovu kuću i prepolovilo je.

"Deca i ja bili smo u dnevnoj sobi kad je počelo nevreme. Kuća je stara, i uvek strahujem da nam vetar ne odnese krov ili električne instalacije na krovu. Odjednom sam čula lomljavu. Pogledala sam kroz prozor i videla da se diže betonska ploča u dvorištu. Pobegla sam sa decom u drugi kraj kuće u poslednjem momentu.

Foto Printscreen 24sata.hr
Foto Printscreen 24sata.hr

Vetar je iščupao ogromno drvo iz korijena, odigao beton i sve je palo na sobu u kojoj smo bili samo tren ranije. Deca su vrištala od straha. Ja pokušala da ih smirim iako ni sama nisam znala šta bih. Komšije i moji roditelji su odmah došli i izvlačili nas kroz prozor iz srušene kuće. Kuća je uništena, a s obzirom na to da je to bilo državno, ne znam da li ću dobiti neki drugi smeštaj, tako da smo deca i ja za sada na ulici", kaže Ivona Balas (21), samohrana majka četvero djece - Leona (5), Lucije (4), Tomislava (3) i malenog Tea (1

Foto Printscreen 24sata.hr
Foto Printscreen 24sata.hr

Jutro je provela izvlačeći njihovih stvari do kojih je mogla doći iz polusrušene kuće. ščupano drvo svoje debelo korijenje pustilo je skroz ispod kuće, a osim što je izuzetno staro, specifično je po jednoj neobičnosti.

"Nekoliko puta tražila smo da dođu i poseku to drvo, ili da ga skrate ili mu podrežu mu grane, jer je ogromno i prilično suvo, ali nisu hteli jer su mi rekli da to drvo ne sme da se dira. Zbog svoje veličine ono je vojni orijentir i ucrtano je u vojne karte. I sad smo ja i deca zbog tog vojnog orijentira ostali bez kuće - kaže očajna Ivona.

Foto Printscreen 24sata.hr
Foto Printscreen 24sata.hr

Inače, celo naselje u zapadnom predgrađu nalazi se pored nekadašnjeg vojnog poligona C, koji je pripadao JNA i sve specifičnosti oko tog poligona neki su vojni orijentir. U kući neće moći da živi ni kada dođu stručne službe i maknu srušeno drvo. Ne vidi ni mogućnost da kuću popravi i osposobi za život. Ivona sa svojom decom živi od socijalne pomoći i i dečijeg dodatka.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track