(FOTO) NOVI NAPAD NA SPC U HRVATSKOJ: Opljačkana i uništena Crkva Svete Petke u Sisku!
Foto: Printscreen SPC

potraga za vandalima

(FOTO) NOVI NAPAD NA SPC U HRVATSKOJ: Opljačkana i uništena Crkva Svete Petke u Sisku!

Hrvatska -

Kancelarija Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog saopštila je da su u noći sa utorka na sredu nepoznate osobe provalile u Crkvu Svete Petke u Sisku i nanele veliku materijalnu štetu

Kako se navodi u saopštenju, napad se dogodio poslde nekoliko upada u posed, vređanja i pretnji upućenih parohu sisačkom Veselinu Ristiću i članovima njegove porodice.

U preksinoćnjem napadu vandali su obili prozor i ušli u hram, uništili i razbacali crkveno posuđe i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata, uništili spavaće i dnevne sobe, a u kancelariji crkvene opštine razbacali arhiv i uništili blagajnu.

"To što su vandali znali da sveštenik i njegova porodica nisu u Sisku te noći svedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj nameri da se još jedanput uputi otvorena pretnja Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenom sveštenstvu i vernom narodu u Sisku i Hrvatskoj. Ako policija u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vređanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinitelje, pitamo se što je sledeće? Kakvom teroru treba da bude izložena Srpska pravoslavna Crkva, njeni hramovi i sveštenici da bi dobili zakonsku zaštitu?

Paroh sisački Veselin Ristić (Foto Printscreen ps-portal.eu)
Paroh sisački Veselin Ristić (Foto Printscreen ps-portal.eu)

Paroh sisački Veselin Ristić potvrdio je da mu je provaljeno u stan i crkvu, kao i prethodne verbalne sukobe.

"Obijene su sve prostorije, sve je razbacano i u crkvi i stanu u kojem stanujem sa suprugom i decom, a neke stvari su ukradene. Verovatno su znali da me neće biti kod kuće tu noć. Točno je i da je pre bilo određenih verbalnih konflikata i napada, ali ne mogu ovu provalu povezati s tim. No, ovo je ipak nastavak nemilih događaja, ali dok policija ne obavi svoje, ne bih prejudicirao i dovodio to u vezu", rekao je Veselin Ristić koji je u Sisku u službi od 2012.

Sisačka policija također je saopštila da je protiv nepoznatog počinitelja podnesena prijava zbog teške krađe provaljivanjem te da se poduzimaju intenzivne mere traganja za počiniteljem. Saopšteno je i da je iz crkve ukraden manji iznos novca, a iz stana laptop i nakit.

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track