ISPOVEST SEZONCA KOJI JE RADIO NA JADRANU: Pukao sam psihički i fizički!
Foto: Printscreen Mondo.rs

Prevareni

ISPOVEST SEZONCA KOJI JE RADIO NA JADRANU: Pukao sam psihički i fizički!

Hrvatska -

Da su neki sezonski radnici na Jadranu često u robovlasničkom, a ne radnom odnosu, potvrdio je i 33-godišnji Osječanin B. L. , koji je ispričao šta mu se dogodilo tokom 'kuvanja i konobarisanja' u Poreču.

B.L. je po struci je kuvar, a kao sezonac radi od 2002. godine.

"U aprilu sam pronašao oglas za posao na stranicama HZZ-a za sezonsko zapošljavanje. Tražio se kuvar u Poreču. Prijavio sam se i nije prošlo ni 10 minuta i već su me kontaktirali i obavestili da će šef i šefica za nekoliko dana posetiti Osijek. Dogovor je brzo “pao”, radiću u Poreč u dečijem odmaralištu. Plaća kuvara je 5000 kuna (700 evra). Radno vreme je 8 sati (plus tu i tamo), i jedan slobodni dan nedeljno. “Mi smo ozbiljna firma”, rekli su mi", priča B. L.

Posle dolaska u Poreč usledila je uobičajena fizikalija na koju sam navikao prethodnih sezona na Jadranu i to je normalno uoči svakog otvorenja sezonskog objekta. I radno vreme je bilo relativno normalno opisao je svoje prve radne dane ove sezone naš sugovornik. Međutim kada je objekt otvoren, kaže, usledio je šok jer je sve dogovoreno preko noći palo u vodu.

"Radio sam po celi dan, od 6 sati ujutro do 23 sata i duže te sam imao pet-šest sati za odmor. To ne samo da nije dozvoljeno zakonom (odmor mora biti 12 sati u komadu) nego je i opasno, pogotovo za rad u kuhinji sa mašinamai noževima. Kada smo dogovarali posao, “zaboravili” su da mi napomenu da ću biti njihov (šefov i šefičin) lični kuvar i konobar svaki dan... Posle petnaestog dana, slomio sam se i fizički i psihički. Hroničan nedostatak sna uz celodnevni rad. Pokupio sam svoje stvari u kofere, na što su me šefovi hladno pitali: “A otkazni rok?”

Posle otkaza u Poreču, kontaktirala me uprava iz Savudrije, koja me molila da im objasnim što se događa u Poreču i da celu priču pošaljem direktoru, priča ovaj Osječanin. Dodaje da se lično uverio i u druge gadosti na tom sezonskom poslu.

" Kao kuvar nisam mogao da verujem šta se to događa. Kvarljiva roba kao što su jogurti, jaja, viršel drži se u podrumu. Sve sam prijavio sanitarnoj inspekciji, inspekciji rada, Zavodu za zapošljavanje i Poresnoj inspekciji, jer smo sladoled i slične proizvode morali da prodajemo bez fiskalnih računa. Niko me još iz inspektorata nije kontaktirao, tako da verujem da je sve ostalo na mojoj prijavi, kaže B. L.

"I tako je neslavno završila još jedna i posljednja moja sezona!. Ne samo da sam pre pet-šest godina kao kuvar imao platu od 8500 kuna, a sada 5000 kuna, nego je svaka sezona sve gora, sve su gori i poslodavci. Uverio sam se da nisam jedini kojemu se ovakve stvari događaju i zato želim da se ova istina sazna... da prestanu da nas izrabljuju", kaže na kraju B.L.

(glas-slavonije.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track