MESIĆ OSUDIO NEOUSTAŠTVO U SRBU: Hrvatskoj se crno piše!
Foto: Fonet Dragan Antonić 23 Mart 2013

Pozvao na reakciju pre nego što bude prekasno

MESIĆ OSUDIO NEOUSTAŠTVO U SRBU: Hrvatskoj se crno piše!

Hrvatska -

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić osudio je neoustaštvo u Srbu, gde su predstavnici Autohtone Hrvatske stranke prava podigli šator kraj spomenika, gde Srbi i Hrvati iz tog mesta tradicionalno obeležavaju Dan ustanka, 27. jul.

Mesić poručio da zaokupljenost pripremama za prevremene parlamentarne izbore, niti sezona godišnjih odmora, nisu i ne mogu biti opravdanje za izostanak svake reakcije na ono što se događa u Srbu.

"Naprotiv, činjenica je, da je pobornicima ustaštva uredno omogućeno, uz asistenciju i podršku hrvatske policije, da pripremaju teren za još jedan atak na antifašizam i na Narodnooslobodilačku borbu", kaže nekadašnji hrvatski predsednik.

Šator u Srbu "izazov je i jasna pretnja demokratiji i budućnosti ove zemlje", naveo je Mesić, koji je i počasni predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

On je nadležne pozvao na reakciju "pre nego što bude prekasno".

Foto: Printscreen Facebook
Foto: Printscreen Facebook

"Osuđujem, i to najoštrije, neoustaško orgijanje u Srbu, organizovano očigledno samo s jednom, jedinom namerom: da se spreči dostojanstveno obeležavanje datuma koji bi zlatnim slovima trebao biti upisan u hrvatsku istoriju: 27. juli 1941, kada je - samo mesec dana posle formiranja Sisačkog partizanskog odreda - u Hrvatskoj i u BiH izbio narodni ustanak, ustanak Srba, Hrvata i Bošnjaka protiv okupatora i njihovih domaćih pomagača", stoji u Mesićevoj izjavi, preneo je riječki Novi list.

Konstatujući da je odlučio da progovori jer "ćute institucije, izvršioci visokih državnih funkcija i stranačka scena", bivši hrvatski predsednik kaže da je odluka onih koji "lažu, prešućuju i falsifikuju" da spreče obeležvanje 75. godišnjice ustanka u Srbu, "otvoreni izazov ne samo svim pobornicima istine, ne samo svim antifašistima i svim žrtvama fašizma, to je izazov i jasna pretnja demokratiji u Hrvatskoj i budućnosti ove zemlje".

Foto: Printscreen Facebook
Foto: Printscreen Facebook

"Ako se predamo u ruke revizionistima istorije, apologetima ustaške zločinačke paradržave, ako budemo sramotno ćutali na njihove provokacije, onda se Hrvatskoj crno piše", poručio je Mesić koji je pozvao na reakciju nadležnih pre nego, kako je rekao, bude prekasno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track